A www.jatekfarm.hu oldalon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Több infó: https://www.jatekfarm.hu/vasarlasi_feltetelek_5
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Blog

Aktuális hírek, érdekességek gyerekekről, gyermeknevelésről, képességfejlesztésről, melyekről egy tudatos szülőnek érdemes olvasni.

Idézetek gyerekekről

A 10 legjobb idézet gyerekektől anyának, olvassátok szeretettel.

 

 

 

 

 


 

Sajatos nevelesu gyermek Kiket nevezünk sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeknek? Sokat találkozhatunk mostanában az SNI fogalmával. De mit is jelent pontosan? Mit hoz ez magával, ha a gyermekről kiderül, hogy sajátos nevelési igényű? Az alábbi cikkből kiderül:

tanulasi-nehezseg

Hogyan ismerhető fel egy gyermekről, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? 

Hogyan segíthetünk?

A 10 legjobb idézet gyerekektől anyának, olvassátok szeretettel.

"nallo" a kartongyík

világ kicsi, kibírhatatlan a szomszéd… Neked is kicsi lenne, ha kommandós varázslókkal, kereskedő orkokkal, repülő óriásokkal és diplomata élőholtakkal kellene osztoznod rajta. De ebben az ízig-vérig stratégiai játékban ez a sors jut mindnyájunknak. Meg kell harcolnunk minden centi földért.

Small World-öt győzelmi érmékre játsszuk, akinek a legtöbb van az utolsó forduló végén a kicsiny világ hatalmas királya lesz, ja és a játékot is megnyeri. 

iskolakezdés-stresszIskolakezdési stressz jelei a gyerekeknél. Az iskolakezdés nemcsak a szülő, de a gyerek számára is stresszes lehet olykor. Ennek fő oka az feltehetően, hogy a nyári megszokottságból egy másmilyen időbeosztáshoz kell a gyermeknek hozzászoknia. Az új tanárok ismeretlen személye, egyes esetekben a teljes iskolaváltás, a házi feladatoktól való előzetes félelem is hozzájárul a feszültség kialakulásához.

gyermek-kognitiv kepessegeiA kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, az elszámolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. a tanulás, döntés, tervezés, problémamegoldás, önismeret stb.)

mese-pszichoHa meghalljuk a mese szót, azonnal kisgyermekeknek szóló történetek, mondák jutnak az eszünkbe. Nem volt ez mindig így, hiszen felnőtteknek szánt meséken keresztül ismerkedtek meg a paraszti sorból származó emberek a világ dolgaival, a tiltott cselekedetekkel és a helyesnek gondolt dolgokkal az életben.

Mi az az érzelmi intelligencia és miért fontos annak fejlesztése, azaz úgy is helyes lenne a kérdésfeltevés, hogy hogyan segítheted gyermekedet, hogy magabiztosabb és sikeresebb felnőtt váljon belőle?

"nallo" a kartongyík

A társasjáték Oscar díj: a „Spiel des Jahres” idei győztese
egy gyönyörű kivitelezésű családi társasjáték az Azul lett. 
Egyszerű szabályokkal, de agytekervényeket megmozgató taktikával.

 

"nallo" a kartongyík

Holtak Tele azután játszódik, hogy csúnyán elvesztettetek egy kör Pandemicet. Tudjátok a világ legnépszerűbb együttműködős játékát, ahol 4 vírus ellen küzdötök. Nos, ezúttal a vírus nyert, ami pechetekre egy zombi vírus. Szóval tél van és az egykor csendes kisváros agyatlan hullák hörgés étől hangos. Itt a világ vége és túl kell élnetek, életben kell tartani az emberiség utolsó mentsvárat, a kolóniát. 

Azt senki sem kérdőjelezheti meg, hogy egy szerető, gondoskodó családban felnőni a legjobb, ahol a gyerek biztonságban, nyugalomban élhet és növekedhet fel. Mindannyian a szüleink gyermekei, gyermekeinknek pedig szülei vagyunk vagyis többféle nézőpontból láthatjuk a világot.  A nagyszülők is legtöbb esetben hozzájárulnak a család kiegyensúlyozott hétköznapjaihoz, sőt készítettek egy tanulmányt, amely szerint, azok a gyerekek, akik sok időt töltenek nagyszüleikkel, kevésbé lesznek stresszesek, nyugtalanok, idegesek.

Ha nyár, akkor fesztivál. Ha fesztivál, akkor kikapcsolódás, amely kortól függetlenül bárkinek kellemes szórakozás lehet. De mit tehetünk,ha kis gyerekünk van és éppen nem érnek rá a nagyszülők vigyázni rájuk? Vigyük őket, egyáltalán jó hatással lesz a gyermekünkre? Vagy egy bizonyos életkori kötöttség van, ami alatt jobb távol tartani a gyermekünket a fesztiváloktól?

Kővári Éva
A gyerekek imádják a játékokat. Mi lenne, ha otthon is el tudnátok őket készíteni bármikor? Remek szórakozást nyújthat a játék készítés folyamata és fejlesztő hatásokkal is rendelkezik. A gyerekekkel közösen is biztonságosan csinálhatjátok. Most adunk pár ötletet, hogy hogyan készíts játékokat otthon megtalálható alapanyagokból.  
Kővári Éva
Szórakoztató, ugyanakkor fejlesztő játékot keresel? A golyópálya építőkben megtalálod egyszerre mindkettőt. Most megmutatjuk, hogy a golyópálya milyen fejlesztő hatásokkal rendelkezik és hasznos információkról olvashatsz, például mi az összefüggés a golyópálya és a szemfixáció között. Ha még nem hallottál erről a játékról, akkor be is mutatjuk Neked.
Kővári Éva

A legtöbb kisgyerek az óvodai beszoktatás kezdetén fél, nem akarja, hogy a szülő reggel oviba vigye, de aztán megtapasztalja milyen jó környezetben lehet és nagyon várja, hogy óvodába mehessen. A gyerekek úgy élik meg, hogy egész nap csak játszanak és délután pedig alszanak egy jót. Ha megkérdezzük Őket, hogy mit csináltak, a válasz: játszottunk. Azonban nem csak erről van szó. Az óvónénik fejlesztik, tanítják Őket, de persze csak játékosan.  

"nallo" a kartongyík

Meghalt a király, éljen a király! – akarom mondani a szultán, merthogy a Five Tribes: Naqala dzsinnjei a misztikus arab sivatagba kalauzol minket. A doboz tele van: művészi illusztrációkkal, temérdek fabábuval, Naqala szultánságát jelképező tájlapkákkal és persze sok-sok kartonpénzzel. A cél a hatalmi űr betöltése, az öt törzs (vének, vezírek, kereskedők, építők, orgyilkosok) irányításával és természetesen a legtöbb győzelmi pont megszerzésével.

Kővári Éva
A labda a legegyszerűbb klasszikus játékok egyike, de a gyerekek figyelme elkalandozhat róla könnyedén. Az érdeklődés felkeltésére összegyűjtöttünk néhány labdás játékot, hogy különlegessé és izgalmassá tegye a labdázást. A szórakozás mellett rengeteg jótékony hatással is rendelkezik. Korosztálytól függetlenül ajánlott fejlesztő hatású játék. 

A nyár elsősorban a szabadban eltöltött időről szól  és a játékra szolgál, de akkor sem kell unatkoznunk, hogyha az időjárás szól közbe, legyen szó esőről vagy éppen a rekkenő hőség miatt a lakásba vagyunk kényszerítve. Sőt, rengeteg olyan látást, gondolkodást, érzékelést, sok sok képességet fejlesztő játék van, amelyek épp otthon végezhetőek a legjobban.

Kővári Éva
Kreativitást, memóriát és egyéb készségeket fejlesztő, ugyanakkor érdekes, szórakoztató és igazán lányos játékokat keresel? Olvasd el cikkünket, melyből megtudhatod milyen pozitív hatásokkal rendelkeznek az öltöztetős játékok és tekintsd meg legjobb ajánlatainkat.  
Kővári Éva
Napjainkban könnyedén találunk online főzős játékokat, de bizonyára senki sem szeretné, hogy gyermeke órákon át nézze a kijelzőt. Cikkünkből megtudhatod hogyan szerezhetsz nagyszerű valósághű konyhai élményeket gyermekednek, mindezt biztonságos körülmények között és ezekkel hogyan fejlődnek a képességei.
Ágnes Lipóczi
Vekerdy Tamás állítja, az lesz jó szülő, aki saját magával is törődik gyereknevelés közben és nem boldog, hanem derűs, nyugodt és biztonságos gyermekkort teremt egy őszinte és szeretetteli családban. Ő már csak tudja, négy gyereket nevelt fel.

Manapság rengeteg helyen találkozhatunk különböző hintákkal, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy gyermek úgy nőjön fel, hogy ne kerüljön kapcsolatba ezzel a közkedvelt játékkal. Gyermekeink hintázhatnak parkokban, játszótereken, bölcsődében, óvodában, a kertben sőt még akár a lakásban is egy kis állványra, vagy egy ajtófélfára függesztett hintaülőkében.

Virág anyák napjára

Nemsokára itt van az anyák napja és minden gyerek azon gondolkozik, hogy mivel is lephetné meg az anyukáját. Készülnek a szebbnél szebb ajándékok az óvodában és az iskolában az édesanyáknak, de akár mi is készíthetünk otthon a gyermekünkkel közösen a nagyinak ajándékot és közben mesélni mamáról. Amikor anya is még kislány volt...Ezek pótolhatatlan beszélgetések. Adunk nektek most néhány ötletet, aminek tuti, hogy örülni fog.

Orgona anyák napja alkalmábólLassan elérkezik május első vasárnapja, amikor az édesanyákat ünnepeljük – legalábbis Magyarországon! A különböző országokban más-más napokon ugyan, de mindenhol megünneplik az anyaság legszebb ünnepét. Kíváncsi vagy, mikor ünnepelték először, honnan ered maga az ünnep, és melyik országban hogyan szólítják anyukájukat a gyerekek? A cikkből kiderül!

Színes lufik gyereknaponMájus utolsó vasárnapja különösen fontos a gyerekek számára, hisz köztudott, hogy Magyarországon aznap ünnepeljük a gyereknapot. De mit is ünneplünk? Miért ünnepeljük? Hogyan fejlődött a gyereknap, vagy egyáltalán honnan indult a kezdeményezés? Mi a jó program gyereknapon? Elmenjünk, vagy otthon maradjunk? Szokás-e ajándékozni? Ha igen, milyen a jó ajándék gyereknapra? És egyáltalán, mire számíthatunk gyereknapon 2018-ban?
Kesjár Szilvia

Húsvéti tojásokAzt bizonyára sokan tudjátok, hogy a húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, a négy napos ünnep során Jézus keresztre feszítéséről és harmadnapi feltámadásáról emlékezünk meg. A keresztények a díszes tojást az öröm, ünneplés, az új élet és feltámadás szimbólumaként tartják számon. Emellett a húsvét sokaknak jelenti a kölnifelhő, a locsolkodás, csokinyuszik, kiscsibék, hagyományok és népszokások ünnepét. De azt például tudtad, hogy a valaha volt legnagyobb csokitojást Olaszországban készítették? Vagy azt, hogy Ausztráliában nem a nyuszi a húsvét állata?

Vajon mindent tudtál a húsvétról, vagy tudunk még újat mondani?

Húsvéti játékok gyerekeknek barkaág díszítés

Közeleg a húsvét, négynapos szünet lesz a gyerkőcöknek és munkaszüneti nap a felnőtteknek. Kis pihenés, sütés-főzés vár a családokra. Akinek a gyermeke még nem tud besegíteni a konyhában, valamivel le kell foglalni, míg fő a sonka, sül a kalács, készül az ünnepi lakoma.

Vannak, akik jobban tartják a húsvéti hagyományt, készülnek a hétfői locsolkodásra, tojást festenek és barka- vagy aranyeső ágat díszítenek.  Vannak, akik ennél kevésbé ünneplik a húsvétot, kirándulni vagy túrázni mennek a hosszú hétvége örömére, esetleg mind a négy nap távol pihennek az otthonuktól.

Most kifejezetten azoknak a gyerekeknek gyűjtöttünk össze a húsvéti játékokat, akik otthon lesznek, és készülnek a húsvétra, a locsolók fogadására és a locsolkodásra.

Dixit társasjáték        Dixit társasjáték Odyssey

 

Dixit, a legsokoldalúbb társasjáték

Tudtad, hogy a Dixit az egyik legkedveltebb társasjáték Európában? Kíváncsi vagy, miért szeretik és játsszák szerte a világon? Érdekel, miért van ekkora sikere ennek a játéknak?

Olvass tovább, és megtudod!

Lipócziné Ági

A só-liszt gyurma (más néven sógyurma) az egyik legkedveltebb otthon elkészíthető játék a gyerekek részére, hiszen olcsó, természetes anyagokból készül, könnyen összegyúrható, és képes órákra lekötni a kreatív gyerkőcök figyelmét. Amellett, hogy szuper szórakozást biztosít a gyerekeknek, remekül fejleszti a képzelőerőt, a kézügyességet és a finommotorikus mozgásokat.

Kesjár Szilvia

MobiltelefonA 21. század egyik legellentmondásosabb találmánya az okostelefon – hisz amennyire hasznos, annyit árt is. Számos kutatás zajlik jelenleg is e témában, melyek azt vizsgálják, a mobiltelefonok milyen hatással vannak az emberi kapcsolatokra. Ám nem kell ahhoz kutatás, hogy körülnézve vagy önmagunkra, családtagjainkra gondolva lássuk, mennyire sokszor kapjuk elő telefonunkat a zsebünkből, táskánkból, illetve mennyi időt töltünk napi szinte ennek az eszköznek a használatával.

Tényleg ekkora a probléma napjainkban? Tényleg könnyedén rabjaivá válhatunk ennek a pici eszköznek? És mit tegyek, hogy ne legyen telefonfüggő a gyermekem? Hogyan tartsuk meg az egyensúlyt? 

Kesjár Szilvia

Ha év eleje, akkor farsang! Tudja ezt minden gyermek és felnőtt, hiszen országunkban a farsang ünneplése nem ismeretlen fogalom. Gyerekeknek óvodai, iskolai farsangi ünnepségek, felnőtteknek farsangi bálok, mulatságok, továbbá különféle népszokások, színes hagyományok lengik körül ezt az egyedülálló ünnepet.

A farsangi forgatag elengedhetetlen kelléke a jelmez, ami mögé bújva egy rövid időre kicsit kiszakadhatunk a mindennapokból, és a mókás maskarát magunkra öltve ünnepelhetjük a tél végét és a tavasz közeledtét. Beöltözni pedig szinte mindenki szeret, felnőtt és gyerek egyaránt.

Ám mi van akkor, ha elszaladt mellettünk a január, és még nincs ötletünk a farsangi jelmezekre? Ilyenkor jönnek számításba az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, olcsó, azonban mutatós farsangi jelmezek!

Valószínűleg a Catan volt az a társas, ami hidat képezett az amerikai és az európai társasjáték kultúra között, ezért ez volt az a játék, amelyik még nagyobb lendületet adott a társasjáték forradalomnak, ami ezt újra divatba hozta. Ma már szinte mindenki (újra) társasozik. Ugyanúgy, mint régen te. Mondunk 9 okot, a társasjáték mellett.

Kesjár Szilvia

Karácsonyfadíszek házilagMielőtt családot alapítunk, a karácsonyi mesevilág csak rajtunk múlik, édes kettesben töltjük párunkkal a szentestét, esetleg a családhoz utazunk. Úgy díszítjük a fát, ahogy nekünk tetszik, valamint dekoráljuk a lakást, ahogyan azt az ízlésünk diktálja. Majd sorra jönnek a gyerekek, és egyszerre a karácsony többről szól, mint a tökéletes lakás, hibátlanul csomagolt ajándékok és kifogástalan karácsonyi pompa. Mikor a gyerekek cseperednek, egyre nagyobb jelentőséget kapnak a girbegurba, kézzel készített karácsonyi ajándékok, a vonalból kimenve színezett rajzok, a gyermeki alkotások, s minden, ami szívünknek kedves. Osztozzunk hát gyermekeinkkel az advent varázslatában, és készítsük szívünket és otthonunkat együtt a karácsonyra! 

Kesjár Szilvia

Karácsony gyerekekAmikor még kicsi gyerek voltam, de már tudatában voltam annak, miről szól a karácsony, és mi fog történni szenteste, mikor összegyűlik a család, egyik karácsonykor kitaláltam, hogy én is szeretnék valamit ajándékozni a családtagjaimnak. Persze anyukám azt mondta, hogy nem kell, nem az ajándék a lényeg, de én akkor is szerettem volna adni valamit nekik. Így bementem a szobámba, és mindenkinek rajzoltam valami szépet, majd négybe hajtottam, átkötöttem egy szalaggal és betettem a fa alá...

Kesjár Szilvia

Karácsonyi angyalokTerített asztal, gyönyörű dekoráció, sercegő gyertyák az adventi koszorún, kellemes háttérzene, a videókamera halk búgása, a fényképező kattogása, mesebelien feldíszített fa, ízlésesen csomagolt ajándékok – ez volt jellemző az én Szentestémre gyerekkoromban. Persze kötelező volt az alvás délután, s mire felébredtünk, az ételek a konyhában készen sorakoztak, az ajándékok a fa alatt várakoztak (bizonyára a Jézuska pakolta őket oda, míg mi aludtunk), nem volt más hátra, mint felvenni az ünneplős ruhánkat, és nekilátni a karácsonyi csoda ünneplésének...

Kesjár Szilvia

Karácsonyi ajándék ötletSzereted az egyedi, esetleg kézzel készített ajándékokat, melyekben a szíved-lelked benne van? Szeretnél idén karácsonykor is valami személyesebb ajándékkal kedveskedni szeretteidnek – de nem tudod, hogyan lesz időd erre? Gyakran futsz ki az idődből karácsony előtt és stresszbe torkollik az ajándékkészítés, vagy végül vásárolsz valamit az utolsó napokban aranyáron?
Van megoldás a problémádra! Szeretnél egyedi ajándékot adni, de nincs időd szöszmötölni a részletekkel? Mutatunk egy csudajó karácsonyi ajándék ötletet, amivel csalhatsz egy kicsit, hogy időben elkészülj a saját alkotásoddal!

Van, ahol Babbo Natale-nak hívják. Máshol Joolopukki a neve. Van, ahol kedves öregúr, aki a zsákjából ajándékokat ad a kisgyerekeknek, máshol egy rém, aki a láncát csörgetve ijesztget mindenkit, aki az útjába kerül. Tény, hogy lusta, hiszen az év 364 napján az Északi Sarkon ül, és semmit nem csinál, hogy aztán egyetlen nap alatt – a fénysebesség többszörösével – körberepülje a Földet. Ő, a Télapó, akit minden gyermek várva vár.
Kesjár Szilvia

Djeco játékok a tudatos szülők gyerekeinekTudtad, hogy a Djeco, másnéven a francia játékgyár Párizs központjában, a Szajna partján fekszik? És azt, hogy már több mint 50 éve gyártják ott a játékokat? Vagy azt tudtad, hogy 60 országban játszhatnak a gyerekek Djeco játékokkal? És hogy mennyi odafigyeléssel készülnek a kis családi vállalkozásban az egyedi játékok? És azt tudod, miért választja megannyi szülő gyermekének a Djeco minőségi játékait? Még több Djeco játék https://www.djeco-jatekok.hu/ 

Kesjár Szilvia

Társasjáték karácsonyra illusztrációKözeleg a karácsony, az év békés, szeretetteljes és csendes időszaka. A karácsony a család, az összetartozás és a szeretet ünnepe, ilyenkor jól esik a szeretteink körében lenni, beszélgetni, jókat falatozni és természetesen egymásnak örömet okozni. Nincs is jobb, mint együtt múlatni az időt nevetve és egymásra hangolódva – például egy klassz társasjátékkal! A társasjáték nem csak az év 365 napján tökéletes választás szeretteidnek és magadnak, de karácsonykor végre nyugodtan együtt is játszhat az egész család. Ha kételkedsz benne, hogy a társasjáték az ideális választás karácsonyra, vagy szeretnél egy jó tippet a fa alá, ez a cikk Neked szól!