Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Dobble játék, kártya miben rejlik a népszerűségének titka?

A Dobble játék

Dobble játékA Dobble játék angol/amerikai megfelelője a Spot it!, ami azt jelenti, hogy Vedd észre!, Szúrd ki!. A Dobble fantázianév nem kapcsolódik szorosan sem ehhez az elnevezéshez, sem pedig magához a játékhoz, mégis különleges hangzása miatt könnyen beleivódott a köztudatba. De mitől lett ilyen közismert? Hogyan lett hazánkban az egyik legnépszerűbb játék rövid időn belül? Hogyan lehet egyszerre gyerekek és felnőttek kedvence? Miben rejlik a sikerének a titka?

Dobble játék #1 Egyszerű Játékmechanizmus

Dobble játék a családdal

A Dobble egy 55 kerek lapból álló kártyajáték, melyen különböző hétköznapi szimbólumok (szellem, violinkulcs, hóember, tenyér, stb.) helyezkednek el. Minden kártyalapon 8 szimbólum található, más-más elrendezésben és méretben.

A Dobble játék érdekessége pedig abban rejlik, hogy bármely két kártyát egymás mellé téve, lesz a kártyákon egy – de csak egy! – egyező kép. Koncentrálni kell azonban ahhoz, hogy gyorsan kiszúrjuk az egyetlen közös elemet, hiszen sokszor elvész a sok színes ábra között az, amit éppen keresünk. Amint észrevettük és hangosan kimondtuk, már el is vehetjük – vagy el is dobhatjuk – az aktuális kártyát, attól függően, melyik változatot játsszuk.

Dobble játék #2 Igazi korfüggetlen játék

A Dobble játék hihetetlen nagy előnye továbbá, hogy már 4 éves kortól játszható (A Dobble Kids ennek a korosztálynak készült egyszerű állatos ábráival), viszont a felnőttek is rendkívül élvezik, számukra is nagy kihívást rejtenek a különböző játékverziók.

Játszhat akár együtt a család, hiszen a különböző korosztályokat csak a reakcióidő választja el egymástól, bár sok esetben a lurkók gyorsabban ráéreznek a játékokra, mint szüleik.

Ideális felnőtt vagy tinédzser baráti társaságoknak, hiszen akár 8 fővel is játszható, és jó szórakozást biztosít egy lazítással töltött estén.

Tökéletes játék a gyerekeknek testvérek vagy játszótársak ellen, mivel órákra leköti a figyelmüket, fejleszti koncentrációs képességeiket és reflexeiket, valamint növeli bennük a versenyszellemet.

A Dobble kártya népszerűségének titka: Könnyű szabályok, sok játékvariáció

A Dobble első nagy előnye, hogy apró mérete miatt bármikor bedobhatod a hátizsákodba – sőt, még a zsebedben is elfér –, magaddal viheted nyaralásra, hétvégi kirándulásra, de elővehető utazás közben, az autó hátsó ülésén, vagy akár a vonaton.

A Dobble játék továbbá nagyon könnyen megérthető, nem kell órákig magyarázni, hogy el tudjátok kezdeni a játékot. A különböző játékváltozatok szabályai is gond nélkül értelmezhetők és hamar megjegyezhetők.

Annak ellenére, hogy a játék mechanizmusa átlátható és könnyen érthető, a kis doboz 5 játékvariácóit is magában rejt. Sőt, a játék készítői arra is figyeltek, hogy kreatív fantázianevekkel lássák el a különböző változatokat, amik még mókásabbá és egyedibbé teszik a kis dobozos kártyajátékot.

Még több Dobble játék!

Tudtad, hogy Magyarországon már három típusa is kapható a Dobble játékoknak? Dobble játék kiterítve

A Dobble alapjáték, ami a legkorábban jelent meg hazánkban, a lila-citromsárga csomagolásáról ismerhető fel. Ezt a játékot 6-99 éves korig bárki játszhatja, ugyanúgy fejleszti a koncentrációt, a jó megfigyelőképességet és a reflexeket idősebb korban is.

A Dobble Kids egészen kicsiknek szól – már 4 éves kortól ajánlják, színes állatos ábrái könnyedén fejlesztik a gyerekek figyelmét. Ebben a kiadásban csak 6 ábra van egy kör alakú kártyán, ezzel is könnyebbé téve a játékot a kisebbeknek.

Mindemellett megjelent már hazánkban az első tematikus Dobble játék, ami népszerű Star Wars filmsorozat elemeire épül, a benne látható karakterek és motívumok elevenednek meg a kör alakú kártyákon.

Végezetül még egy különleges felhasználási módja is ismert a Dobble játékoknak! Tudtad, hogy fejlesztheted is saját vagy gyermeked idegennyelvtudását ezzel az egyszerű kártyajátékkal? Játszhatjátok angolul, németül, vagy bármely más idegen nyelven, és a szórakozás mellett még az ábrák nevei is rögzülnek. Remek tanulást segítő játék iskolásoknak és nyelvtanulóknak, hiszen játék közben jobban megmarad az ismeretanyag is.

 

Dobble kártya #3 Készítsd el otthon!

Nem vagy biztos benne, hogy valóban ez az ideális játék gyermeked fejlesztésére? Dobble kártya DIY

Készítsd el otthon!

Töltsd le az alábbi linkeken lévő, Dobbléhoz hasonlító játékokat, és készítsd el otthon! Nyomtatsd ki, vágd szét (esetleg lamináld le) és indulhat a játék!

Még több Dobble itt: http://www.dobble.hu

Több link sajnos bizonytalanul működik!

https://dobblemania.pl/

Állatos változat egészen kicsiknek:

http://dobble.gorfo.com/share/57ebff795eb71/fr

A ház részei változat – akár idegen nyelven gyakorlására is alkalmas:

http://dobble.gorfo.com/share/572607372b32c/fr

Karácsony témakörben:

http://dobble.gorfo.com/share/58587d4a51b98/fr

 

Ha tetszenek az otthon készített játékok, és szívesen kipróbálnátok az eredeti Dobble játékokat is, nézzétek meg webshopunkban a különböző változatokat!

Kesjár Szilvia