Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Felelős szülők blogposztja: Bevezető

Szeretnénk előre leszögezni, hogy a következő bejegyzés sorozatunk minden ítélkezés nélkül születik. Pedagógia szempontból vizsgáltunk meg pár játékot és teszünk javaslatot más játékokra.
A következő napokban megjelenő bejegyzések és sorok csupán segítő szándékúak. Következzen hát a bevezető posztunk!

Boltunkba nagyon sokszor járnak nálunk olyan vásárlók, akik tömegcikkeket, ismert márkák játékait keresik fejlesztő célzattal. Ilyenekre gondolunk, mint pisilő kiskutya, jó kinézetű panda és a kutya, amely beszélni tanítja a gyereket. Ez az utolsó kérés volt az, ami elindított bennünket egy nagy felfedező útra, hogy körül nézzünk a piacon. Csupán a kíváncsiság vezérelt minket, de meg kellett állapítanunk, hogy ezek a játékok nem csupán drágák, de elcsépelik a fejlesztőjáték fogalmát. Ezért pedig nagyon kár lenne. Még egyszer leszögezném, hogy pedagógus szemmel néztük a termékeket.

A szülők nagyon sokszor törik a fejüket. Míg a régi időkben megvoltak a sablon játékok, ma már egész hadsereg sorakozik fel a boltok polcain. Minőségi, fejlesztési szempontból nézelődnek a szülők. Persze az sem elhanyagolható tényező, hogy tanulás közben szórakozzon is a gyerek.  Ehhez nem szükséges pont a legdrágább és legtöbb, tanulást ígérő játékot megvásárolni. Választásunk előtt érdemes valóban bele ásni magunkat és utána nézni, hogy mi az, ami valóban fejleszt, tanít.
Amikor kimondjuk, hogy fejlesztő játékok, akkor nem kell katonás tanulásra, füzetekre és szoros tanulási ütemre gondolni. Szeretnénk nektek más alternatívákat is bemutatni és közelebb hozni ezeket a játékokat, hogy valóban tanuljon gyermeketek.


 

Mit is értünk fejlesztő játék alatt?

 

Vegyünk például 60788 cikkszámú termékünket. Ez egy egyszerű fa puzzle. Látszólag nagyon könnyűnek tűnik. 16 darabból áll. Fel lehet tenni a kérdést: Jó, de mit fejleszt?


Vegyük sorra:
 

Ahogy megkapja a gyermekünk és elkezdjük a játékot, látunk egy szép képet, amin különböző állatok, virágok, játszó gyerekek vannak. Hogyha csak eddig játszanánk, hogy alaposan szemügyre vesszük, mi van a képen, mit csinálnak, milyen színű és meg is számoljuk esetleg ez már legalább 10-15 perces beszélgetést eredményez a gyermekünkkel. Ez alatt pedig fejlődik a mondat értése, szókincse, mondat alkotása, kommunikációs képessége és igazából még el sem kezdtünk játszani a játékkal.  A játék tovább folytatódik. Kivesszük a fa puzzle darabokat, természetesen először úgy, hogy nagyon ne keverjük össze, hogy az összerakás siker élményt hozzon a gyermek számára. Jól látható, hogy segítségül ott vannak képrészletek, amik tovább segítik a gyermeket a sikeres összerakásban. Az összeillesztés során fejlődik a finom motorikai és szem kéz koordinációs képessége, hiszen megfogja, helyére helyezi, ha nem megfelelő helyen van, akkor megpróbálja másik helyre illeszteni. Ez alatt fejlődik az összehasonlítás képessége, az analízis –szintézis, tehát rész-egész felismerése, emlékezete. Az emlékezte azon okból, hogy vissza kell emlékeznie az összképre. Fejlődik közben a kitartása, leküzdi az akadályokat, hiszen ott vagyunk mellette és tudjuk támogatni. Ennek következtében sikerélmény éri és pozitívan áll a következő ilyen típusú játék elé. Esetleg, ha nehezen és bátorítás hatására sem éri siker élmény, akkor segíthetünk a kudarc feldolgozásában, az érzelmeinek kimutatásába és egy megoldást nyújthatunk neki, hogy az önbizalma ne csökkenjen és önérvényesítés módja megfelelő legyen.  Ezek a látszólag jelentéktelennek tűnő dolgok nagyon nagy hatással vannak a későbbi társas kapcsolataira, szabályokhoz és tevékenységekhez fűződő viszonyára.

Ez az egyszerű játék, mint látható nagyon sok hatással, fejlesztő hatással van a gyermekre. Az pedig, hogy a játékot együtt játsza az anyukával nagyon fontos az érzelmi életének a fejlődésében, anyanyelvi fejlődésében-amikor is nem egy beszélő kutyától tanul meg "beszélni".  Számunkra ilyen egy fejlesztő játék.

A fenti sorok szellemében szeretnénk elindítani cikksorozatunkat, amelyekben korosztályonként a szenzitív (életkorának megfelelő, legfogékonyabb) időszaknak megfelelő játékokat, játék fajtákat szeretnénk bemutatni fejleszthetőség szempontjából. Idővel talán lesznek olyan szülők, akik ráébrednek arra, hogy ezek a fejlesztő játékok, hogyan fejleszthetik optimálisan gyermekük képességeit.