Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Felelős szülők blogposztja: Beszédfejlődés

A beszéd fejlesztése fontos már egészen pici korban! Segít a JátékfarmKorábbi cikkünkben a felfedezésről írtunk sok hasznos információt és játékot. Most szeretnénk a beszéd fejlődésről beszélgetni veletek. A beszéd ugyanis nagyon fontos, hiszen ez az egyik eszközünk arra, hogy kifejezzük magunkat a környezetünk felé. A beszédben fontos, hogy tisztán, érthetően beszéljünk, és választékos szókinccsel rendelkezzünk.
Most pedig nézzük is meg, hogy mik azok az eszközök, amik már kis korban is a segítségünkre lehet a beszédfejlesztés során. 

 

3 éves kor előtt főleg a mese olvasás, a mondókák nagyon sokat segítenek a gyermek beszédfejlődésében. Bár egészen bébi korban még csak a könyvek képei az érdekesek, már itt el kezdődik maga a beszéd tanulása. A képeken megnevezzük a gyermeknek a tárgyakat, növényeket, állatokat. Megmutatjuk nekik, hogy egyes állatok esetleg milyen hangot adnak ki, ez pedig segíti a hangképzést.
Amit pedig mindig szem előtt kell tartani, hogy bármilyen közös játék során maga a beszélgetés is fejlődést. Hiszen, amikor kérdést teszünk fel és gyermekünk rámutat a kérdéses tárgyára, vagy éppen megmutatja a választ, az már eleve annak a jelen, hogy jó a mondat értése, megérti, hogy mire irányul a kérdés. Ugyanez megtörténhet akkor is, amikor az édesanya vagy édesapa egy bizonyos állatról mesél és a gyermek hirtelen meg tudja mutatni, demonstrálni tudja az elhangzott élőlényt a mesés könyvében.
Gyermekünk, amikor a beszédet tanulja, sokszor még helytelenül ejt ki bizonyos szavakat. Nekünk szülőknek pedig az a dolgunk, hogy bár ismételjük az adott szót, de helyesen, ne úgy, ahogy a gyermekünk kiejti. Így rögzül majd a szó helyes kiejtése, amit később már használni is fog gyermekünk a beszéde során.

 

 

Kicsiknek az óvodába!

 

Hol vannak az állatok?

Ez a játék nem csak a helyes irányok és térbeli elhelyezkedés tanulását segíti, de maga a kérdés, amire a játék épül nagyon jó arra, hogy a mondat értést gyakoroljuk. Egyszerre fejlődik a játék közben a gyermekünk mondat értése, a térbeli elhelyezkedés és az irányok ismeret. Közben persze elmondhatunk az állatokkal kapcsolatos mondókát vagy mesét. Így igazán játékos és szórakoztató lesz a tanulás gyermekünk számára.

 

Évszakok fotógyűjtemény

 

Remek választás beszéd tanuláshoz. Maguk a fényképek 6 témakört ölelnek fel és mindegyikről sokat lehet beszélgetni, számos kérdést lehet feltenni velük kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, hogy egy óvodás korú gyermeknek mennyire részletes lehet egy-egy kép. Hogy néz ki a táj, süt e nap, milyen színeket lát, hány embert lát, mit csinálnak, boldogok e.
Az egyik legjobb beszédfejlesztő játék ez, hiszen akár emlékeket is előidézhet, amit a gyermekünk maga is elmesélhet a saját szókincsével.

 

Játszva megismerjük a betűket!

 

Egy igazán kedves és kiváló fejlesztő játék. A puzzle darabok két elemből állnak. Az egyiknek egy betű látható, a másikon pedig a betűhöz kapcsolódó kép. Óvodás kor végén, kis iskolás kor elején nagyon jó választásnak bizonyulhat.  A játék társasjátékként és egyéni fejlesztő játékként is jól funkcionál. Amíg játszunk, gyakorolhatjuk a hangképzést, a betűk és szavak helyes kiejtését, illetve, hogy melyik kép melyik betűvel kezdődik. Iskolába mentek? Akkor ezt nektek ajánljuk!Keresd a beszéd fejlesztő játékokat a JátékfarmonNagyobbak, iskolások figyelmébe ajánljuk!

 

Az iskolába menetel után sem kell kétségbeesni, ha valaki gyermeke beszédét szeretné fejleszteni. A fejlesztő játékok ugyanis nem csak kisgyermekkorban alkalmazhatóak és nem csak erre a korra vannak specializálódva.

 

Sztorikocka
 

A sztorikocka alapjáték mellé számos kiegészítő is beszerezhető, mint például a cselekvések és kalandok.  9 kocka dobásának a segítségével, a kockákon szerepelő ábrákkal kell gyermekünknek egy történetet kitalálnia. 3 kockából pedig akár egy szereplőt is megalkothat történetéhez.  Miközben gyermekünk próbálja történetét szőni, fejlődik a mondat alkotási képessége, a szókincse és a képzelete is. Együttes erővel nagyon sokat tanulhat gyermekünk, hiszen amikor mi szülők kezdünk bele a saját történeteinkbe, előfordulhat, hogy olyan szót használunk, amit gyermekünk megismer. Így elindul a tanulási folyamat és még több szót tudhat a magáénak, amivel még változatosabban tudja kifejezni önmagát.

 

Batamo

A Batamo kártyajáték hasonló az Ország, város játékhoz csak egy más kontextusban jelenik meg. Vannak betű kártyák illetve van város, szín és név kártyák. A játék során ügyeskedni kell a szavakkal. A betű kártya esetén gyorsan kell egy szót mondani, város, szín vagy név kártya esetén és plusz betű kártyával értelemszerűen kell gyors választ adni. Miközben ez egy gyorsasági és ügyességi játék nagyon jól fejleszti a szókincset, a szavak helyes kiejtését is.

 

Scrabble


Utoljára egy igazi klasszikus ajánlunk figyelmetekbe. Mindenki ismeri ezt a játékot, aki nem annak pedig szeretnénk elmondani, hogy nagyon szórakoztató és igazán megmozgatja az ember gondolkodását.
Táblás játék, amihez rengeteg betű tartozik. Mindenki indul egy bizonyos betűkészlettel, amit az ellenfél nem lát. A már kirakott szavak betűiből a készletünkből álló betűk segítségével kell minél több pontszámú betűt kirakni.


Reméljük, hogy sokat segítettünk és az ajánlott játékok mellett más kellemes, szórakoztató és fejlesztő hatású játékot is megtaláltok majd nálunk.
Ne feledjétek, hogy a szavak nagyon erősek tudnak lenni és a beszéd egy nagyon fontos képessége az emberiségnek!