Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Miért ússzunk? - elképesztő okok az úszás mellett, amiket talán Te sem tudtál!

ÚszásFelkeresni az uszodát, átöltözni, lezuhanyozni, utána pedig felöltözni, hajat szárítani – sok mindenkinek ez a hosszú mellékfolyamat okoz nehézséget az úszás gyakorlásakor. Ha nincs a közelben nyílt víz, az uszodai belépők pedig borsosak, úgy érezhetjük, nem éri meg ezt a sportot választani. Időben hosszabb, mint felvenni a futócipőt, és több előkészülettel jár, mint focizni a hátsó kertben.

De mégis megéri bérletet váltani! És hogy miért, azt most eláruljuk Neked!

Kíváncsi vagy, miért az egyik legjobb sport az úszás, ha karban szeretnéd tartani a tested – és az elméd? Miért hasznos, ha gyermekünkkel megszerettetjük a víz közelségét? Milyen szerepe van az úszásnak a gyermekek fejlődésében? És miért kellene felnőtt korban is sűrűn látogatni az uszodát? Olvass tovább a válaszokért!

Miért pont az úszást válasszuk?

Az úszás egy olyan aerob testmozgás, amely a test minden területét megmozgatja anélkül, hogy káros hatással lenne az ízületekre. A vízben való mozgás jobban kíméli a csontokat és az izmokat, pont a gravitáció kevésbé ható ereje miatt. Ez teszi az úszást olyan ideális testmozgássá azok számára is, akik különböző mozgásszervi panaszokkal küzdenek.

Ne tévesszen meg senkit, hogy az úszás könnyebb, mint bármely más aerob sport, hiszen a víz sűrűbb, mint a levegő, így nagyobb nyomást gyakorol a végtagokra, és a benne való haladás is több izommunkát igényel. Csupán annyival egyszerűbb, hogy a terhelés egyenletesebben oszlik el a testen, nem csoportosul a teher a csípőre vagy a térdre.

Úszás, mint sport

Az úszás nagy előnye, hogy nem számít, hogy fiatal vagy idős, sovány vagy testes, férfi vagy nő, bárki úszhat, akinek kedve támad hozzá. Nincs szükség speciális felszerelésre (kivéve, ha most tanulod), csak Te magad kellesz – és a víz.

Továbbá, az úszás erősebbé tesz, és az aerob mozgásnak köszönhetően kalóriát éget. Így nagyszerű sport a fogyókúrázni vágyók számára is. A legtöbb kalóriát a pillangóúszással égethetjük, de a gyorsúszás is éppen olyan hatékony, mint a futás.

Az úszás közben való légzés is nagy különbség a többi sporttal szemben. Míg a többi sportban a légzés jelentősége nem kap hangsúlyt, hiszen az egyenletes légvétel adott, úszás közben ez megváltozik. A gyors belégzés, és a víz alatti egyenletes kilégzés javítja a légzőizmok hatékonyságát és edzi a tüdőkapacitást. Kutatások bizonyították, hogy a nedves levegőben való sportolás és ez a fajta be- és kilégzés csökkenti az asztma tüneteit is.

Az úszás továbbá nagyon hasznos a hátizmaid megerősödéséhez. A fekvő pózban végzett mozgás – ellentétben az egész napos irodai görnyedéssel vagy autóban üléssel – nagyon sokat segít: a hátizmok erősödése mellett a tartást is javítja, valamint segít a gerincproblémák megelőzésében.

Számos kutatás bizonyította, az úszás közben kifejtett mozdulatok segítenek megőrizni testünk rugalmasságát, segítik a fizikai aktivitás növelését anélkül, hogy negatív hatást gyakorolnának az ízületekre. Továbbá, úszás közben a szívizom is erősödik, ami csökkenti a gyulladások kialakulását, a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását.

Kutatások alátámasztják, hogy az úszás okosabbá tesz – jobban mondva javítja a mentális egészséget, a hangulatot, és csökkenti a depressziót.

Kell ennél több indok, hogy fürdőruhát húzzatok? Menjetek úszni családostul vagy egyedül, esetleg írassátok be a gyerkőcöket tanfolyamra! Ugyanis gyerekkorban egyszerűbb megtanulni úszni, valamint legyőzni a vízzel kapcsolatos félelmeket.

Az úszás szerepe a gyerekek fejlődésében

Az úszás nem csak egy képesség, amit a gyerekek – és a felnőttek – elsajátíthatnak, hanem sokkal több annál. Ez a sport építi a gyerekek személyiségét, felelősségtudatra, biztonságra neveli őket, és önbizalmat ad nekik.

A víz meghódítása egészen új világot nyit meg a gyerekek előtt. Rengeteg játék forrása lehet, miközben folyamatosan kihívásokkal állítja szembe őket. Az úszás elsajátításával a gyerekek megtanulják, hogyan tiszteljék a vizet, miközben szórakoznak benne. 

Az úszás továbbá megtanítja a gyerekeket a figyelem megosztására, hiszen egyszerre kell a végtagjaikkal tempózniuk, ugyanakkor a légzésre is figyelniük. Ez a koncentrációt is erőteljesen edzi, hiszen amíg nem megy rutinszerűen a mozgás, addig nagy energiát igényel a folyamatos figyelem.

Azok a gyerekek, akik félnek a víztől, csodákra lesznek képesek, miután legyőzik félelmeiket. Megtanulják, mit jelent a kemény munka, önerőből elérni valamit, és feltölti őket a teljesítmény érzése.

Egy ausztráliai kutatócsoport gyerekekre összpontosítva végzett tanulmányt, melyben úszó és nem úszó gyermekek képességeit vizsgálták. Azok a gyerekek, akik rendszeresen részt vettek úszásoktatáson, könnyebben sajátították el a finommotorikus képességeket, valamint hatékonyabban fejlesztették nyelvi képességeiket. Ezek a gyerekek magabiztosabbak voltak, és fizikai erőnlétük is fejlettebb volt, mint nem úszó társaiké.

Ha szeretnéd gyermeked ilyen kalandokban részesíteni, segítünk, hogyan kezdj hozzá!

Hallottál már a Cápauszonyról? Ez egy új, úszás oktatására kialakított segédeszköz! Nem sérti fel a gyermekek puha bőrét, mint a karúszó vagy az úszógumi, és nem is akadályozza őket a vízben való mozgásban, ficánkolásban. A Cápauszony könnyedén a hátukra illeszthető, mely segíti az úszás képességének elsajátítását, és a helyes tartás kialakulását.

Ez nem csak játék, ez kaland, fejlődés és sikerélmény egyben! Tudj meg többet a nyár legnépszerűbb vízi kellékéről!

 

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között értesülhetsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja

Tartalomhoz tartozó címkék: blog