Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Dixit társasjáték

Dixit társasjáték        Dixit társasjáték Odyssey

 

Dixit, a legsokoldalúbb társasjáték

Tudtad, hogy a Dixit az egyik legkedveltebb társasjáték Európában? Kíváncsi vagy, miért szeretik és játsszák szerte a világon? Érdekel, miért van ekkora sikere ennek a játéknak?

Olvass tovább, és megtudod!

 

Dixit társasjátékMiben rejlik a Dixit sikere?

Sok minden kell ahhoz, hogy egy társasjáték sokak kedvence legyen. Ahogyan rengeteg különböző személyiségű ember él a Földön, úgy sok mindenkinek más és más jelenti a „jó” társasjátékot. A Dixit játékmenete azonban kortól, nemtől és érdeklődési körtől függetlenül sokakat magával ragad, legyenek akár a stratégiai, a gémer, a logikai vagy kommunikációs játékok szerelmesei. A Dixit társasjátékot legtöbb esetben azok is élvezik, akik alapvetően nem szeretik a társasjátékokat, vagy azért nem játszanak velük, mert félnek a vereségtől.

De miben is rejlik a Dixit társasjáték sikere?

  • Együtt játszhat több generáció. Mivel a játék szabálya egyszerűen értelmezhető, és a nehézségi szint az általunk mondott kifejezések bonyolultságával szabályozható, így élvezetes lehet egyszerre gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek is a játék.
  • Közösségformáló ereje van. Akár baráti társaság, akár család játszik együtt, akár egy új projektre szeretnénk összerázni a munkahelyi csapatot, a Dixit ugyanazzal a végeredménnyel szolgál: az együtt töltött, nevetéssel teli, minőségi idő és a játék „legviccesebb pillanatai” erősítik az összetartozást, kellemes érzéseket csatolva az emlékhez.
  • Nem a győzelem a fontos – mivel a pontszámítás több tényezőn alapszik, a Dixitben elsősorban nem az első helyért, mint inkább a játék folyamatáért, magáért a játékélményért játszunk.
  • Nyelvfüggetlen, vagyis akár külföldi barátokkal, rokonokkal is gond nélkül játszható.
  • Fejleszti a kreativitást, a figyelmet, a koncentrációt és a találékonyságot, mindezt anélkül, hogy odafigyelnél ezekre.
  • A játék alatt jobban megismerheted a többieket. A Dixit jó lehetőséget biztosít egymás megismerésére, hiszen a különböző feladványokkal apró információkat nyújtunk gondolkodásmódunkról, bizonyos dolgokról alkotott nézőpontunkról, valamint személyiségünk különböző területeiről.
  • Sokoldalú: bármikor elővehető, többféle közösségben játszható, valamint nem csak társasjáték, hanem önismereti és személyiségfejlesztő eszköz is (többek között kreatív módja lehet gyermekünk lelkivilágának megismerésének).

Egy parti Dixit...

A Dixit az a társasjáték, amelyikben színes nyuszikkal száguldotok a cél felé, és a bábuk gyorsasága a kreativitásotokon, megérzéseiteken és asszociációs készségeteken múlik. A játékosok kezükbe kapnak pár gyönyörűen megrajzolt, teljesen különböző Dixit kártyát, melyeket jó, ha gondosan takarnak a kíváncsi szemek elől.

Dixit társasjáték kártyaA játék minden körében van egy mesélő, s ez a poszt vándorol a játékosok között. A mesélő kiválaszt egy Dixit kártyát a kezéből, és valamilyen meghatározással (egy szó, egy mondat, idézet, hangutánzó szó, vers, dalszöveg, filmcím, közmondás, stb.) lefordítva az asztal közepére teszi.

Ezután minden játékos a saját kezében lévő, teljesen különböző kártyái közül választ egyet, amelyre a mesélő meghatározásával asszociálni lehet. Ez a lépés fontos, hiszen értékes pontok szerezhetők azáltal, ha olyan, a meghatározáshoz illeszkedő kártyát teszünk le, amivel megtévesztjük játékostársainkat.

A lent lévő kártyákat keverés után sorba rendezve felfordítjük, majd a játékosok titokban szavaznak a mesélő kártyájára. A játék legnagyobb csavarja ebben a mozzanatban rejlik: akkor ugyanis, ha a mesélő túl egyszerű, egyértelmű meghatározást mondott a kártyájára, és minden játékos kitalálja, a mesélő nem kap pontot.

Ám ennek a fordítottja is igaz: ha a mesélő túl nehéz, senki által ki nem található meghatározást adott, és senki sem szavaz az ő kártyájára, akkor is pont nélkül marad. A legjobb az arany középutat megtalálni, miszerint olyan meghatározást alkossunk, amit legalább egy másik játékostársunk, de semmiképp sem mindenki fog kitalálni.

Neked nincs még Dixit a polcodon?

Akkor ezen gyorsan változtass! A Dixit a társasjátékozók körében ma már nemhogy ismert, de az egyik legalapvetőbb játék, amit kortól függetlenül ismernek a társasjátékok kedvelői.

A Dixit azon kevés játékok közé tartozik, melyek lekötik a gyerekek, a fiatalok, a felnőttek és az idősebbek figyelmét egyaránt, továbbá könnyű játékszabálya és egyszerű, mégis izgalmas játékmenete pedig lehetővé teszi, hogy szinte minden közösségben lehessen játszani. A Dixit társasjáték bármikor levehető a polcról, a játékszabály elsajátítása nem telik órákba, valamint rengetegszer újrajátszható anélkül, hogy unalmassá válna.

A 2008-ban kiadott Dixit társasjáték nagyszerűségét az is igazolja, hogy 2010-ben elnyerte a legrangosabb európai társasjátékoknak szóló elismerést, a Spiel des Jahres díjat, valamint a magyar Év Társasjátéka díjat.

Megjelenése óta töretlenül jönnek ki a különböző stílusban megrajzolt Dixit játék kiegészítő kártyapaklijai, amik még változatosabbá teszik az amúgy is izgalmas játékot. Az alapjátékkal kapcsolatban a játék készítői csak egy dolgot nem vettek figyelembe: azt, hogy többen játszva még izgalmasabb lehet a játék. Szerencsére ezt a 2011-ben kiadott Dixit Odessey társasjátékkal orvosolták, hiszen ebben a játékban már akár 12 fő élvezheti az asszociációs kalandokat.  Mindezek után már tényleg nincs olyan dolog, amit hiányolhatunk a Dixit társasjátékból!

Hány „oldala” van a Dixitnek?

A Dixit az egyik legsokoldalúbb társasjáték, mellyel találkozhatunk. Sokoldalúságát pedig az adja, hogy nagyon sokféle közegben, eseményen, szituációban, közösségben lehet elővenni. A társasjátékozáson kívül remek önismereti és személyiségfejlesztő segédeszköz, melyet pszichológusok, mentorok, mentálhigiénés szakemberek is előszeretettel használnak.

De nézzük meg, hány oldala is van a Dixitnek? Milyen alkalmakkor ideális választás ez a nagyszerű társasjáték?

Először is, elővehető a családban, együtt játszhat több generáció akár karácsony, húsvét, vagy születésnapok alkamával. Vihető nyaralásra, akár csak mint egy pakli kártya (kiegészítő) az eredeti nagy doboz nélkül, melyhez egy papírlapra pályát rajzolthattok és aprópénzzel léphettek.

Dixit társasjáték kiegészítő

Játszható csak a gyerekek között testvérekkel, barátokkal, így a saját nyelvükön (szintjükön) fejleszthetik képességeiket a játék során.

Ajánlott továbbá a Dixit baráti társaságoknak (akár kamaszoknak, felnőtteknek gyerekek nélkül, középkorúaknak, de még időseknek is) egy-két pohár bor mellé egy hangulatos estére, vagy akár alkohol nélkül is.

Játszható a Dixit csapat- vagy közösségépítésre munkahelyen, vagy iskolai közösségek összekovácsolásához, továbbképzések alkalmával a légkör feloldásához, esti levezetésként. Remek csapatépítő, hiszen közös, pozitív élményt ad a játékosoknak.

És ha nem követjük a hagyományos szabályokat?

A gyönyörűen megrajzolt kártyák önmagukban önismereti játékként, személyiségfejleszésre is alkalmasak, mely használatának csak a képzelet szabhat határt. Konfliktushelyzet megoldására, gyermekünk megszólaltatására (problémájának megértésére), önmagunk jobb megismerésére is használhatjuk a Dixit kártyáit. Az asszociációs kártyák módszereiról bővebben információ ITT található.

Én is szeretnék egy Dixit társasjátékot!

Ha nincs még Dixit társasjátékod, itt az ideje, hogy Te is beszerezz egyet!
Ha pedig van már, ne feledd, a Dixit folyamatosan ad ki újabb és újabb kiegészítőket az alapjátékok mellé, melyek olyan gyönyörű fantázianeveket képviselnek, mint például a Kalandok, Álmodozások, Emlékek, vagy Harmóniák.

Szerezd meg a legújabb kiegészítőket, bővítsd Dixit kártyagyűjteményed, hogy az új kreatív és különleges kártyákkal még változatosabbá és izgalmasabbá tedd a játékélményt!

Sőt, ezt most néhány kattintással, könnyedén meg is teheted! Csak görgess lejjebb az oldalon, nézd végig az aktuális Dixit társasjátékokat, válaszd ki a kedvenced és kattints rá. Ezután már könnyedén a kosaradba teheted, és néhány napon belül – raktáron lévő termékek esetén akár 1-2 munkanap – már csomagolhatod is ki a saját Dixit társasjátékod! 

Még több információ: http://www.dixittarsasjatek.hu/

Tartalomhoz tartozó címkék: blog