Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Táplálkozási zavarok kamaszkorban

A kamaszkori táplálkozási zavarok nagyon sok kamasznál előfordulnak. Sok minden befolyásolja az anorexia és a bulimia felbukkanását, amik átvehetik az irányítást gyermekünk élete felett. Az áhított cél, ami először egészségesnek indul, végül katasztrófába torkolhat.

Az anorexia és a bulimia főleg a lányoknál jelentkezik, de a kamasz fiúk is a betegség fogságába eshetnek. A lányok főleg azért szánják el magukat a drasztikus fogyásra, hogy csinosak legyenek, hasonlítsanak kedvenc hírességükre vagy éppen a beilleszkedés miatt teszik.
A lányok és a felnőtt nők főleg egymásnak öltöznek, sminkelnek, diétáznak. Mind tudjuk, hogy milyen mélységekig képesek egymást megfigyelni. A haj formájától, a bugyi színéig. Ez természetesen a felszín, ami a ruha alatt van az is nagyon számít. Kamaszkorban pedig nagyon kiélesednek ezek a megfigyelések.
A nők versenyzése egymással kamaszkorban veszi kezdetét. Először csak az öltözködésben, majd a test alkatában is. Sok lány, hogy megfeleljen az iskolai elvárásoknak fogyókúrába kezd, ami akár kikövezett út lehet egy olyan betegség felé, ami veszélybe sodorhatja az életüket. Nem képesek még mérlegelni, hogy hol húzódik meg az a határ, ami még nem káros, nem okoz veszélyt. Sokszor a család pedig észre sem veszi az intő jeleket.

Megkezdődik a nagy kalória számlálás az étkezések előtt, a napi táplálék fogyasztás csökkentése, a diéták gyűjtögetése az interneten, amit sokszor híres emberekkel reklámoznak. Pedig előfordulhat, hogy a reklámarc maximum egyszer próbálta ki a diétát, hogy hirdetni tudja másoknak. A napi testedzés, amely indulhat 30 perccel és az anorexia megjelenésekor már több órát is igénybe vehet.
Előfordulhat az is, hogy a gyermek kimarad a közös családi étkezésekről, hogy ne tűnjön fel senkinek a táplálkozásában megjelenő változás. Nem akarja hallani, ahogy a család felnőtt tagjai megszólják, mennyire kis adagot eszik, nem akar a kérdésekre válaszolni.
S bár eléri a kívánt méretet vagy kilót, már nem tud megállni, hiszen ott van a szinten tartás gondolata, ez pedig csak úgy lehetséges, hogy ha továbbra is csak a saját meghatározott étrendje szerint él. Itt indulhat meg az a folyamat, ami már „látványos” eredményt hoz magával és nem csak a szűk, de a tágabb környezetnek is szembe tűnik.
A kamasz ugyanis lehangolt lesz, ingerlékeny, sápadtabb és nagyon sovány. A lehangoltság, ingerlékenység, az egész érzelmi világában történő negatív változás az éhezés miatt jön létre. Egyre többet lesz beteg, hiszen az immunrendszer legyengül, mivel a szervezete nem képes a harcot felvenni a fertőzésekkel szemben. A betegségek pedig elhúzódnak, hiszen a vitaminhiány miatt nehezebben lehet legyőzni a különféle betegségeket.
Fontos tudni, hogy egy anorexiában vagy bulimiában szenvedő embernek legyen az kamasz vagy felnőtt nincs betegség tudata, így a környezetén múlik nagyban, hogy idejében felismerik a betegséget és kezelések útján szerettük megtanulja, hogyan képes egészségesen olyan életet élni, amiben ő is jól érzi magát.

A legtöbb anorexiás és bulimiás megbetegedés nem csak a közösségi megfelelés, hanem a média miatt jön létre. A képernyőn levetített képek olyan embereket sugároz a gyermekek felé, amik nagyon messze állnak a valóságtól. A klipekben olyan nők táncolnak, akiknek alakjuk tökéletes, szép idomokkal rendelkeznek. A filmekben is csak jó külsejű, tökéletesen megformált nők játsszák a főszereplőt. A lányok emiatt úgy gondolják, hogy csak így lesznek elfogadhatók, csak így tudnak majd szerelembe esni, hiszen miért mutatna mást a képernyő, ha ez nem igaz.
A kiskamasszal érdemes emiatt beszélgetni. Hiszen még gyermeki lélekkel rendelkezik és a valóság és a hamis kép nagyon könnyen egybe mosódik a képzeletében, ami komoly károkat okozhat az életében.
Kamasz lányunknak fontos elmondani, hogy egy fiú nem a nádszál alkatáért fogja szeretni, hanem aki maga az életben. Erősíteni kell a gyermekünkben a pozitív értékeit, hogy a negatív meglátásai minimálisra csökkenjenek. El kell érnünk, hogy amikor a tükörbe néz, képes legyen elfogadni önmagát olyannak, amilyen. Meg kell értetnünk vele, hogy önmagában ő egy egyéniség nézzen ki bárhogyan is és, hogy az igaz barátok nem az alkatáért lesznek a barátai. Az embereknek önmagáért lesz fontos és nem azért, mert minden ruha tökéletesen áll rajta.
A kamaszokhoz rögös út vezet, hiszen nehéz velük kapcsolatot teremteni ebben a korban. A szülők segítségére már vannak társasjátékok, amelyek pszichológiai témájúak és kifejezetten kamasz gyerekeknek és családjaiknak készült. Társasjátékozás közben megnyílik a kamasz világa és feltárulnak előttünk a gondolatai, érzelmei, a világról alkotott képe. Hogyha ezeket szülőként a játék során jobban megismerjük, sokkal közelebbi kapcsolatot tudunk kialakítani gyermekünkkel.