Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Golyópálya

Kővári Éva

Szórakoztató, ugyanakkor fejlesztő játékot keresel? A golyópálya építőkben megtalálod egyszerre mindkettőt. Most megmutatjuk, hogy a golyópálya milyen fejlesztő hatásokkal rendelkezik és
hasznos információkról olvashatsz, például mi az összefüggés a golyópálya és a szemfixáció között. Ha még nem hallottál erről a játékról, akkor be is mutatjuk Neked.

Mi a golyópálya?

A golyópálya egy, a játékos által felépített kacskaringós, tekervényes járat, ami akkor jó, ha a golyó   folyamatos haladással leér a pálya aljára, eléri a kijelölt célt.

Az adott korosztálynak megfelelő méretű elemekből rakható össze és a gyerek a kedve szerint alakíthatja ahányszor csak akarja.
Minél idősebbeknek készült változatát vesszük kézbe, annál kisebbek az elemek, ezzel is fejlesztve a kézügyességet.

Rengeteg változatban elérhető már és többféle módon szerelhető össze. Nem csak vízszintesen, hidakkal építhető, hanem felfelé is. Ha nem áll rendelkezésre elég terület, a falra szerelhető változataival helyet spórolhatsz és szépen díszíti a gyermekszoba falát.

Szórakoztató és kihívásokkal teli elfoglaltság a gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Lányok és fiúk is kedvüket lelik az építésében. Ideális a kis mérnököknek is. Sosem lehet igazán korán kezdeni. Több golyóval versenyezni is lehet. Indítsátok  el egyszerre és figyeljétek, hogy vajon melyik ér előbb a célba.

Milyen pozitív hatásai vannak?

Minél többször rakja össze a gyerek, annál több elképzelése születik, új ötletei lesznek, ezáltal fejlődik a fantáziája, képzelete és a kreativitása. A problémamegoldó kompetencia támogatása sem utolsó dolog. Megállt a golyó, most mit tegyek? Megoldást kell keresni, hogy a golyó ismét menjen. Logikai gondolkodásra késztető játék.

A golyópálya építése jó hatással van a szem-kéz koordinációra és finommotorikára egyaránt. Pontos munkát kell végezni finom, apró mozdulatokkal. Ahogy megfigyeli a leejtőn guruló golyót, a sebességét, kanyarodását, fejlődik a megfigyelőképessége és segíti az ok-okozati összefüggések feltárásában. A golyópálya remek módja a játékos látásfejlesztési gyakorlatnak.

A golyó követése nagyon jó a szemfixáció fejlesztésére. Ahogy a száguldó golyót követi szemmel, összpontosít a mozgásban lévő tárgyra és ezzel segíti a szemfixációt.

A gyerekek elsajátíthatják a fizika alapjait, megismerkedhetnek a centrifugális erővel és sebességgel, súrlódás, mindezt szórakoztatóan játék közben. Ne feledkezzetek meg a gravitációs törvényről sem!

Hogyan lássunk hozzá az építéséhez?

Első lépésben ismerkedjetek meg a pálya építőelemeivel. Rengeteg különleges alkatrészt találhattok, például spirál, malom, fogaskerék, kanyarok és csúszda. Igazán látványos elemekkel díszítheted. Tervezd meg milyen legyen a saját golyópályád!

Rakjátok össze a pályát. A sok száz elemből álló készletek lenyűgöző látványt biztosítanak. Kezdetben az útmutatót is használhatjátok az összeszereléshez és ha már új kihívást szeretnétek, tervezzetek saját pályát.

Amint elkészültetek a golyópálya építésével, indítsátok el a golyót vagy golyókat! Ha valahol megakad vagy megáll, gondoljátok át, hogy a golyópályáján milyen fizikai akadály merülhetett fel (pl. nincs elég lendülete), és alkossátok újra a pályát!

Ha már gond nélkül száguld a golyó, jó munkát végeztetek! Építsétek át, és nézzétek végig újra az útját! Bármikor jöhet új akadály, de ne adjátok fel! A megvalósításban, kivitelezésben csak a kreativitás szab határt.

Ha kedvet kaptatok a golyópálya építéshez, tekintsétek meg a Játékfarm minden igényt kielégítő kínálatát.

Jó szórakozást!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog