Barion Pixel
Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Képességfejlesztő játékok

Képesség fejlesztő játékok pszichológiai témában a JátékfarmonA játékokról már tudjuk, hogy nem csak szórakoztatni tudna, de nagyon képességet fejlesztenek a gyermekeinknél. Persze vannak kifejezetten csak képesség fejlesztő játékok és vannak olyanok, amelyek jó időtöltést is biztosítanak a fejlesztés mellett.  A képesség fejlesztő játékok nem csak a speciális nevelést igénylő gyermekek számára készültek, hanem minden gyermek részére, akik egyes képességek terén vannak kissé lemaradva, vagy éppen egy képességet jobban szeretnének számukra erősíteni. 

Fejlesztő játékok

Képesség fejlesztés, finommotorika játékKépességfejlesztő játékok #1: Fontos tisztában lennünk az 5 fő képességgel:
 

 • motoros képességek
 • értelmi képességek
 • érzelmi, akarati képességek
 • szocializációs képességek
 • anyanyelvi képességek

 

Ez az 5 fő képesség szorosan fonódik össze fejlesztés szempontjából a gyermek életében.  Mindegyik képesség terület hat egymásra, tehát nem csak az egyik fajtára kell teljes mértékben koncentrálni. Sajnos a mai világban vannak olyan szülők, akik csupán az értelmi képességekre teszik a hangsúlyt és millió egy külön foglalkozásra illetve órára járatják gyermeküket. Miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyermekünk hogyan illeszkedik be egy adott közösségbe, beszéde korához képest mennyire éret, hogyan kezeli a különféle érzelmeket illetve, hogy a mozgás koordinációja megfelelő e.

 

Motoros képesség fejlesztő játékok #1

 

Képesség fejlesztés óvodábanA motoros képességek közé tartozik a nagy mozgás és a finommotorikus mozgás. Mindkettő koordinációja nagyon fontos egy gyermek életében. A nagy mozgás hozzá járul  a megfelelő tartáshoz, az egyensúly érzékhez, míg a finommotorikus a mozgás a helyes ceruza fogást segíti elő.

 

Ugráló kötél

Klasszikus játék, amelyeken generációk nőttek fel és a népszerűsége máig töretlen. Nagy mozgás igény esetén kiváló választásnak bizonyulhat. Gondoljunk csak bele, hogy annak idején az óvoda vagy az iskola udvarán hányszor játszottunk mi is vele és néha még minket is felnőtteket is játékra csábít. Számos csoportos játék köthető hozzá, amelyek dalokkal vagy éppen versekkel vannak tarkítva. Így ez a képesség fejlesztő játék nem csak egy személyben, hanem több személlyel is játszható. A mozgás fejlesztése mellett akár a képzelet is fejlődhet, hiszen bármilyen más új dallal vagy verssel tarkítható a vele való játék.


Lassa Basic fűzögetős játék

A fűzős képesség fejlesztő játékok nagyon jótékonyan hatnak a finommmotorikus mozgás fejlesztéséhez. A gyerekek körében nagyon népszerű. Már a bölcsődékben is megjelennek intézményi szinten, nem csak az óvodákban. Egészen 1,5 éves kortól adható már a gyerkőcöknek, hogy próbálgassák ezt finommotorikus képességüket.
 

Értelmi képesség fejlesztő játékok #2.
 

Színes mackó vizuális koordináció fejlesztő játék
 

Ezek az édes mackók a gondolkodási műveletek fejlesztésével nagyon várják, hogy az apró nép minél több feladatot oldjon meg általuk. A macik könnyen egymásba helyezhetők így egyéni feladatok vagy akár sorminták is elvégezhetőek velük.
A játék 18 darab feladatkártyát és 6 darab műanyag táblát tartalmaz illetve 180 darab, 6 féle színű mackót.
A játék feladatkártyái nagyon változatosak, ha azt a szempontot nézzük, hogy mennyi sorminta rakható ki a játék során.  Ennek a játéknak a segítségével fejlődik a gyerekek gondolkodása, a szem kéz koordinációja, szín és forma felismerő képessége és a térérzékelése.

 

Képesség fejlesztő játékok minden mennyiségbenHol vannak az állatok?

Ez a téri tájékozódás képesség fejlesztő játék nagyon jó választás a térbeli eligazodás és az oldaliság fejlesztésére. Két szinten játszható, ellentétek és térbeli irányok szerint.
A házat állítsuk össze és tegyük az asztal közepére, ahol minden gyerek jól láthatja. A kártyákat osszuk szét a játékosok között. A pedagógus  vagy éppen a szülő két állatot elhelyez valamilyen helyzetben a házon /házban /ház körül. (a játékban található táblázatok segítségével). Amelyik játékos felismeri a kombinációt a kártyáján, rátesz egy korongot a megfelelő képre. A játékot az nyeri, aki először fedi be mind a hat képet koronggal.
A kék szélű kártyákon mind a négy állat szerepel. Itt az ellentétes irányokat ismerhetik meg a játékosok.
A piros színű kártyákon csak a kutya és a cica szerepel. Itt a különböző térbeli fogalmakat ismerhetik meg a játékosok.
A játék kezdete előtt a pedagógus megismertetheti a gyerekekkel az egyes térbeli fogalmakat a ház és az állatok felhasználásával.
A ház és egy kiválasztott állat segítségével történeteket mesélhet, amelybe beleszövi a különböző térbeli fogalmakat (előtte, utána, közel, távol stb.)
A ház nélkül, több állatot bevonva mesélhet történeteket felhasználva a mellette, mögötte, közte fogalmakat.

 

Érzelmi, akarati élet képesség fejlesztő játékok #3.

 

 

Boldogító erősségek kártya

Képességfejlesztés Érzeli életAz érzelmi akarati élet fejlődéséhez hozzá járulnak a pszichológiai játékok is. Ez a képesség fontos, hiszen a gyermekünk megtanulja a különféle érzelmek egészségesen való kezelését.  Ez a kártyajáték 43 személyiségfejlesztő kártyát és 23 darab fejlesztő játékot tartalmaz. Mivel egyre több kisgyermeken mutatkoznak a szorongás jelei, nem tudják helyesen kezelni az őket ért negatívumokat. Ez a játék pedig abban segít, hogy sok pozitív megerősítést kapjon gyermekünk, hogy jobban tudjon fókuszálni a pozitív hatásokra és érzésekre. Nem csak intézményi szinten érdemes kipróbálni, hanem otthoni környezetben is.
Minél jobban megtanulják ezt megélni, annál bátrabbak, magabiztos gyerekek lesznek majd.

 

Relativity

Fejleszti az érzelmi intelligenciát, a társas készségeinket és az értékek vonatkozásában való gondolkodást, ezáltal hatékonyan hozzájárulhat személyiségünk fejlődéséhez.

A kaleidoszkópban a kis színes darabkák mindig ugyan azok. A varázslatos látvány azonban mindig és mindenkinek más és más. Így van ez az értékekkel is. A logoterápia és egzisztenciaanalízis megalapítója Viktor Frankl (1905-1997) szerint az értékek objektív értelemben adottak, de saját magunk számára egy sajátosan ránk jellemző mintázatban állnak össze. Mindenki másmilyen képet lát, csupán egy töredéket sokszor tükrözve. Milyen képet látok én? És milyet a többiek?

A játék kártyáin különféle szavak szerepelnek, amelyek egy része kellemes, más része kellemetlen érzéseket ébreszthet bennünk. Kockadobás alapján különféle feladatokat kell elvégeznünk a kezünkben lévő kártyákkal. Ezek fognak segíteni bennünket az értékeken való gondolkodásban, és abban, hogy bepillantást nyerjünk a társaink, és főleg a saját magunk által képviselt értékrendbe.
 

 

Szocializációs képesség fejlesztő játék #4.


Iskolás vagyok

Ez a társasjáték arra a szolgál, hogy a leendő vagy már éppen iskolába járó kisgyerekek jobban betekintést nyerjenek az iskolai életbe. A szerepjáték nagyon fontos a szocializáció képesség fejlesztése során. Gyermekünk ezáltal olyan helyzetekben játszhatja ki magát, ami akár pozitívan vagy negatívan mélyen megérintette.
Az Iskolás vagyok társasjáték az iskolai életet veszi kicsit gorcső alá. A játék során maguk állíthatnak össze órarendet, találhatnak ki feladatokat az osztály számára és megtanulhatják a helyes iskolatáskába való bepakolást.
Nagyon sok apró részletét érinti így érdemes beszerezni, hogy gyermekünk jobban fel tudja dolgozni az iskolában ért hatásokat.

 

Értékrend tanulása – párosító fejlesztő játék

A társadalmi értékek megtanulása már gyermekkorban fontos. A személyiségfejlődésének szempontjából pedig nem szabad elhanyagolni, hiszen felnőttként is nagyban meghatároz minket, hogy milyen értékrenddel éljük az életünket.
A memóriajáték segítségével könnyen és játékosan rögzülnek a különböző értékek a gyermekben, amelyek későbbi élete során is használni fog. Tudjuk, hogy a gyermek fejlődésére születésétől fogva hat a környezete. A hozzá legközelebb élők hatnak rá leginkább. Ők azok, akiket a gyermek megfigyel, ők mutatják számára folyamatosan a különböző viselkedési mintákat. A gyermekek utánozzák, lemásolják szüleiket: a beszédmódjukat, mozdulataikat, azt, ahogy másokkal kapcsolatba lépnek. Ez a kritikus tanulási időszak, amit modellezésnek nevezünk, meghatározó szerepet játszik a gyermek magatartásának kialakulásában. Az értékekre nevelés azt jelenti, hogy igyekszünk olyan tisztességes egyéneket felnevelni, akik mindennapi életükben a harmonikus társadalmi együttélés alapvető értékei szerint viselkednek. 12 tematikus lap az értékek oktatásához: nemek közötti egyenlőség, tolerancia, tisztelet, jó viselkedés. Színes és szórakoztató illusztrációkkal és vonzó fényképekkel.

 

Anyanyelvi képesség fejlesztő játékok #5.                 

 

A beszédtanulás már a hangképzéseknél kezdődik egészen pici korban. A helyes beszéd, a szókapcsolatok és a mondat alkotás tanulása folyamatos egészen 3 éves korig, de még utána is. Milyen szavakat használ a gyermekünk, helyes ragoz e, rak e össze mondatokat. 

Sztorikocka

Számomra talán az egyik leghatékonyabb beszéd és szókincs fejlesztő játék a sztorikocka. Az alap játék számos kiegészítővel bővíthető, akár tematikusan is. Így még szélesebb skálán tud mozogni gyermekünk, ha éppen egy kitalált történetet kell elmesélnie a kockákon szereplő ábrák segítségével.
Nagyon vicces vagy akár tanulságos mesék is születhetnek. A gyermekünk a segítségünkkel új szavakat is megtanulhat, hogy mikor és hogyan tudja helyesen beilleszteni a beszédébe, ha éppen mesélni szeretne valamit.

 

Vésike, olvasás segítő  feladatlapok

 

Örömteli betű és olvasástanulás minden gyerek számára. A játékos feladatok szigorú logopédiai elveket betartva készültek. Ezeknek a feladatlapoknak a felhasználásával megelőzhetjük a gyenge olvasás, a diszlexia kialakulását, ha pedig gyengén olvas gyermekünk, újra elindíthatjuk a pontos és alapos megismerés útján. Bátran ajánljuk minden óvodás vagy éppen iskola kezdő gyermek számára.


Nézzen szét ezek között az óvodai képességfejlesztő játékok között.Egyéni képesség fejlesztés céljából is alkalmas képességfejlesztő játékokat talál. Fejlesztő játékok pedagógusoknak, óvónőknek, óvodásoknak, ovisoknak.

https://www.jatekfarm.hu/fejleszto-jatekok-79

Képességfejlesztésről szóló írások: http://mek.oszk.hu/04600/04669/html/balogh_pedpszich0022/balogh_pedpszich0022.html

Lipóczi Tamásné Ági

 • képességfejlesztő játékok
 • motoros képességet fejlesztő játékok
 • finommotoros képességek fejlesztése
 • motorikus fejlesztő játékok
 • képességfejlesztő játékok óvodásoknak
 • érzelmi akarati képességek fejlesztése
 • motoros képességek fejlesztése
 • motoros képességek
 • sorminta ovisoknak
 • motorikus képességek
 •  

 

Tartalomhoz tartozó címkék: játékcímke