Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Társasjátékok

Egyszer egy indiai sah unatkozott, és arra kérte az egyik brahminját (egy papféleség volt), hogy találjon ki neki egy szórakoztató játékot, meghálálja. A brahmin rövidesen kitalálta a sakkor, amit akkor még nem a mostani figurákkal játszottak, hanem kövekkel, és fizetségül annyit kért, hogy az alábbi szabály szerinti búzaszemeket kapja: az első négyzetre egyet kért. A másodikra kettőt, a harmadikra négyet a negyedikre 16-ot, az ötödikre 32-őt. A sah először elmosolyodott, csak később vette észre, hogy a birodalomnak több évi búzakészlete sem elég kifizetni a játékot. Senki nem tudja, mi lett a pappal, a sakk azonban elindult világhódító útjára, bár nem ez volt az első társasjáték.

Mi, pontosan egy társasjáték?

A modern társasjáték felfogás szerint a társasjáték olyan játék, amelyet beltéren játszanak, jellemzően ketten, vagy többen, és a játékosoknak az adott játék szabályainak betartásával törekednek valamilyen cél – például a győzelem – megszerzésére. A győzelem lehet szerencse, stratégia, vagy kevert megoldás, a játékhoz gyakran használnak kiegészítőket (bábuk, dobókocka).  

 

Társasjáték történelem

A játék az egész emberiség történelmét áthatja, gyakorlatilag nincs olyan civilizáció, amelyikben ne játszottak volna valamilyen társasjátékkal, olyannyira, hogy Heribert Illig a nagy sikerű (és nagy port kavart) Kitalált Középkor című könyvében – amelyben arról értekezik, hogy ebben a pillanatban 300 évvel ezelőtti lenne a helyes dátum, mert 300 éven keresztül semmi nem történt az emberiséggel, tehát nem létezett középkor -  az egyik érvként azt hozza fel, hogy több, mint 300 éven keresztül nem talált ki az emberiség új játékot, holott előtte folyamatosan fejlődtek a társasok. És, ebben igaza van, hiszen az OS például több, mint 5000 éves kínai játék, de a Go 2000 éves: kétségtelen, hogy minden civilizációnak, és minden kornak megvoltak a maga társasai.

 

Híres társasok Scrabble

Biztosan te is tudnál azonnal mondani 2-3 olyan társast, amivel játszottál, vagy legalább is ismered: Ki nevet a végén, a Malom, a Monopoly (a magyar megfelelője egy időben a Gazdálkodj okosan volt), a Scrabble, vagy a Rizikó mind mind olyan játékok voltak, amelyek méltán közkedveltek, még akkor is, ha az ősi kínai játékokat, vagy éppen a már említett sakkot sokkal régebben elkezdték játszani és sikerük azóta is töretlen.

 

Ezért szeretjük

Pszichológusok megfejtették, hogy miért szeretjük a társasokat. Egyrészt azért, mert a játékot nem egyedül játsszuk, az ember társas lény, szeret nem egyedül játszani. Másrészt az ember az egész életében „vetélkedik”, szeretne ügyesebb jobb lenni mint a másik, jobb döntéseket hozni, imádja a stratégiát, szeret gondolkodni, és hajlandó ebbe beépíteni a szerencsefaktort is (a dobókocka, vagy a kártyajátékok ezt a célt is szolgálják), ezt a szerencsés együttállást pedig a sport, és a társasok adják meg. Ugyanez vonatkozik arra is, ha kooperálni kell, hiszen az egy cél, mindig előrevisz, izgalmas.

 

Egyértelmű tehát, hogy társasozni jó. Mit gondolsz, neked melyik társasunk lenne a kedvenced? Kattints, és nézz szét: https://www.jatekfarm.hu/tarsasjatekok-117

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között fogsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja

Tartalomhoz tartozó címkék: ajándék ötletek