Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Anyák napja a világban

Orgona anyák napja alkalmábólLassan elérkezik május első vasárnapja, amikor az édesanyákat ünnepeljük – legalábbis Magyarországon! A különböző országokban más-más napokon ugyan, de mindenhol megünneplik az anyaság legszebb ünnepét. Kíváncsi vagy, mikor ünnepelték először, honnan ered maga az ünnep, és melyik országban hogyan szólítják anyukájukat a gyerekek? A cikkből kiderül!

Anyák napja történelem

Az édesanyák megünneplésének története az ókori Görögországból ered, mivel a monda szerint tavaszi ünnepséget tartottak az istenek anyjának, Rheának, valamint a többi édesanya tiszteletére. Angliában az 1600-as évek környékén kezdték el ünnepelni, külön anyák süteménye készült erre a jeles napra. Az USA-ban Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítani az 1870-as években, és elhunyt édesanyja emlékére május második vasárnapjára tűzte ki ezt a napot. Közel 40 évvel később, 1914-ben lett hivatalos ünnep, amit akkor felkaroltak a virágkereskedők, üdvözlőlap-árusítók, édesség- és ajándékkereskedők, és így terjedt át Európára is a hagyomány.

Magyarországon egy államtitkár felesége, Petri Pálné kezdeményezte az ünnepet amerikai mintára 1925-ben, három évvel később pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepségek közé az anyák napját.

Édesanya, az egyik legédesebb szó…

Anyák napjaDe vajon más országokban is ilyen kifejező, dallamosan csengő megnevezése van az anyukáknak?

Bizonyára sokan tisztában vannak az angol Mother és Mom, valamint a német Mutter és az olasz Madre, Mama kifejzésekkel, de szerintem kevesen tudjátok, hogy Ukrajnában Mati, Svájcban Mueter, Szerbiában Majka, Szlovákiában pedig Matka, Mamicka az „anya” szó megfelelője az ország anyanyelvén.

Vannak ennél sokkal furcsábban hangzó kifejezések is, például a máltai Omm, a maláj Emak, az afrikai Moeder és Ma, a litván Motina vagy a svéd Morsa. Más országokban is különleges az édesanya megnevezése, az arab térségben Ahm, Norvégiában Mor, Japánban Haha és Okaasen, Hawaii-on pedig a Makuahine a használatos kifejezés.

Neked melyik tetszik a legjobban? A Mamicka is nagy kedvencünkké vált, de számunkra nincs csodálatosabb és érzékletesebb megnevezés, mint a magyar ÉDESANYA kifejezés.

Kedves Édesanyák! Versekben, meglepetésekben és nevetésben gazdag anyák napját kívánunk Nektek! Kívánjuk, hogy melengesse meg szíveteket gyermekeitek szeretet-kifejezése azon a napon, ami csak rólatok szól!

 

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között értesülhetsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja

Tartalomhoz tartozó címkék: tavasz anyák napja blog