Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Albérlet keresés – Gyerekünk van! – Viszont hallásra!

Már csak két nap és mi is belevágunk a nagy albérlet vadászatba. Kettőnknek sem lesz egyszerű, ezt nagyon jól tudom, de akik gyermekkel szeretnének tetőt a fejük fölé, azoknak pedig már szinte lehetetlen albérletet találni Magyarországon.
 

Él a tévhit az emberekben, hogy amikor egy főbérlő gyermekes családnak adja ki lakását, akkor később nem tudja őket kilakoltatni. Ez természetesen nem teljesen igaz. Számos cikk született ebben a témában, amelyekben családok vallottak arról, hogy mennyire kilátástalan helyzetbe kerültek, amikor költözniük kellett. Egyiküknél sem a fizetésképtelenség volt az indok, ami miatt nem tudták időben elhagyni a lakást, hanem az, hogy nem álltak velük szóba, amikor megtudták, hogy gyermekkel költöznének.
Nem csak az eladó, hanem a bérelt ingatlan árak is magasra szöktek. Semmiféle politikát nem szándékozom írásomba csempészni, mivel nem Magyarország helyzetéről akarok írni, hanem a családokról.

A gyermekvállalás egy nagyon fontos állomás egy pár életében, de ehhez természetesen megfelelő körülmények kellenek. A legfontosabb egy lakás, ahova haza térhetnek és megkezdhetik a közös életüket. Lakást vásárolni a mai világban nagyon nehéz, persze nem lehetetlen. Valóban egyszerűbb lenne egy hitelt fizetni, de mennyiért és mégis mennyi ideig. Egy albérlet is lehet biztos pont, hogy ha azt hosszú távra tervezik kiadni, mert pontosan befektetés céllal lett vásárolva az ingatlan.
Sokszor kellett már költöznöm az elmúlt négy évben. Utoljára egyedül. Mégis gondban voltunk az akkori párommal, mivel az árak irdatlan magasan voltak már akkor is. Mi kisállattal óhajtottunk új lakást keresni, de rengeteg olyan hirdetést találtunk, ahol kifejezetten le volt írva, hogy sem kisállattal, sem pedig gyerekkel a lakás nem kiadó.
A kisállatot még meg is értettük, de a gyermek, mint kizáró ok abszolút kiverte nálunk a biztosítékot. Úgy gondolom mind a mai napig, hogy a gyermeknek joga van az élethez és, mert még gyermekkorban van elszomorító, hogy ez hátrányos helyzetbe hozza az egész családot.

A legtöbb szülőnek, akik albérletben nevelik a gyermekeiket tisztességes munkahelyük és fizetésük van. Szűkösen és költség takarékosan élnek, de gondoljunk csak bele, hogy egy bérelt ingatlan mellett nehéz annyit takarékoskodni, hogy egy önerő összejöjjön egy hitelhez.
Az egyik indok ez, ami miatt elutasítják a családokat, hogy egy gyermek sok pénzbe kerül, így hamar fizetésképtelenné válhat egy család. A másik indok pedig, hogy egy kisgyermeknek kárt tesz a lakásban.
Na már most, a kaució fizetése szerintem pontosan arra szolgál, hogy a lakásban keletkezett hibákat, a bérlők távozása után, helyre lehessen hozni. Nem kell ahhoz gyermek, hogy egy lakásban minimális kár keletkezzen. Elég egy felnőtt rossz mozdulata, egy esés vagy bármi, de adódhat ez egy rosszul felszerelt polc, bútor hibájából vagy a szomszéd csőrepedéséből is.
Minden albérletet, amelyben laktam igyekeztem a magaménak tekinteni, tehát pontosan olyan rendben és tisztán is tartani. S bár papagájokat tartottunk, azok sem a bérelt, sem a későbbi saját ingatlanunkban nem tettek kárt, pedig a papagájok nehezen vagy egyáltalán nem nevelhető állatok. Nem úgy, mint egy gyermek, aki igenis képes megérteni és betartani bizonyos szabályokat. 

Rendszerint a szobákat is fiatal egyetemista lányoknak adják ki, illetve a lakások is egyedül álló nőknek szólnak. Pároknak – ez legyen az én személyes véleményem – már azért nem merik, mert akik régebb óta együtt vannak, előbb utóbb gyermeket vállalnak. Bár ebben a hipotézisben nem szeretnék élni.

Próbálom úgy felfogni az albérlet keresést, hogy találunk pozitív csalódást, hogy van valahol egy hely, ahol nem csak a párokat, de a kisállattal és gyermeknek rendelkezőket is szívesen látnak és fogadnak.
Nem azt mondom, hogy válogatás nélkül adjon ki bárki is lakást, hiszen nagyon fontos és drága vagyonról beszélünk, de ne zárkózzunk el, ne korlátozzuk a bérlőket. Soha nem lehet tudni, hogy végül ki lesz a megbízható bérlő, akire akár évekre is bízhatjuk a lakásunkat. Ki tudja, lehet pont egy család lesz az, mert megbecsülik a lehetőséget, amit a főbérlő által kaptak az életben!