Barion Pixel
Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Együtt minden könnyebb- Együttműködést fejlesztő játékok

„Az én gyerekem nem tud veszíteni”

Kooperatív játékok

Kooperatív játékokHány szülőtől halhattuk már ezt a mondatot? Nagyon sok gyerek (és felnőtt) nehezen tudja kezelni, ha valamilyen versenyszituációban alulmarad. Győzni jó, ezt mindenki beismeri, de vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen muszáj elfogadnunk, hogy veszítettünk. A mai digitális világban, ahol a legtöbb gyerek szívesebben és gyakrabban játszik különböző számítógépes játékokkal, mint kézzelfogható dolgokkal, még inkább előtérbe került ez a probléma. Egy videójátékban, ha nem tetszik a verseny állása, elég egy restart gombot nyomni, és tiszta lappal, jó esélyekkel indulhatunk újra. Ennek következtében kialakul a gyerekekben egyfajta „csak a győzelem” hozzáállás, melynek értelmében az egyetlen elfogadható végkifejlet, ha én győzedelmeskedem, máskülönben a játék nem is szórakoztató. Ez az attitűd egészségtelen és rendkívüli módon káros a gyerekek pszichológiai fejlődésére nézve. Az ilyen gyerekekből önző és akaratos felnőtt lesz, aki képtelen az együttműködésre, márpedig az elengedhetetlen a társadalomba való beilleszkedéshez.

Versengő vs kooperatív társasok

A hagyományos társasjátékok között találhatunk versengő és kooperatív típusúakat. A versengő játékoknak is nagyon sok haszna van. Kialakul a gyerekekben egy egészséges versenyszellem, ami szükséges az előrehaladáshoz. Megtapasztalhatják a játék izgalmát és azt, hogy saját erőikre hagyatkozva hogyan juthatnak egyre feljebb. Viszont, ha a fent leírt problémával találjuk szemben magunkat, vagy, csak szeretnénk elkerülni azt, válasszunk együttműködést fejlesztő játékot. A kooperatív társasok lényege, hogy a játékosoknak együttműködve kell teljesíteni a kihívásokat, egymásra támaszkodva és egymásban bízva. Játék közben megtapasztalják, hogy érdemes figyelembe venni mások indokait, megtanulják megosztani a feladatokat és csapatjátékossá válnak. Egy kooperatív játékban mind együtt győzünk, de együtt is veszítünk. Ez utóbbit sokkal könnyebb feldolgozni, ha egy csapat tagjaként kell szembesülnünk vele. Ezt követően, ha egyedül kerülünk szembe ilyen szituációval, már nem fogjuk fel akkora tragédiaként és szépen lassan megtanulunk veszíteni.

Kooperatív társasok kicsiknek

Kövesd a lábnyomot

Együttműködést fejlesztő játékok kicsiknek és nagyoknak!Ez a társas nem egy szimpla táblajáték. Amellett, hogy együttműködésre ösztönöz, meg is mozgatja a gyerekeket. Miután dobtatok a kockával, válasszátok ki a megfelelő útvonalat, és találjátok meg a jetit, aki elrejtőzött. De vigyázzatok és figyeljetek az elterelésekre és akadályokra, hogy sikerrel járjatok küldetéseteken. Azon túl, hogy ez egy szuper, együttműködést fejlesztő játék, segít a lateralitás (oldaliság) megtanulásában is. Már négyéves kortól ajánlott.

Rókanyomon

A ravasz róka ellopott valamit, ami nem őt illeti és meg akar lépni. Dolgozzatok össze, kövessétek a nyomokat és kapjátok el együtt. Egy játék, ami elnyerte 2018-ban az év gyerekjátéka címet Franciaországban. A cél, hogy minél hatékonyabban kommunikáljunk és összedolgozzunk, hogy leleplezzük a tettest. Ez a társas nagyszerűen fejleszti az együttműködőkészséget. 5-6 éves kortól ajánljuk.

…és nagyoknak

Hellapagos

Ez a társas már kicsit nagyobbaknak, nyolc éves kortól ajánlott, de felnőttek számára is élvezetes partijáték lehet, amit akár 12 fő is játszhat egyszerre. A játékosok hajótöröttek bőrébe bújnak és egy lakatlan szigeten próbálnak meg boldogulni. A cél, hogy építsenek közös erővel egy tutajt, amivel elmenekülhetnek a közelgő hurrikán elől. Némi versengés is van benne, ugyanis nem árt titokban muníciót, élelmet gyűjteni az egyes játékosoknak, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára elegendő van a szigeten. Szórakoztató és izgalmas játék minden korosztálynak.

Escape Room

Mindig is érdekelt, milyen lehet egy szabadulószoba, de még sosem jutottatok el? Hozzátok el otthonotokba ezzel az izgalmas, kooperatív játékkal. A játékosoknak együtt kell megfejtenie a feladványokat és kijutni a szobából, mielőtt letelne a 60 perc. Szükségetek lesz egy nagy adag leleményességre, logikus gondolkodásra, kreativitásra és csapatmunkára. Nagyszerűen fejleszti a kommunikációs készségeket, hiszen meg kell beszélnetek döntéseiteket a siker érdekében. Ez a játék inkább idősebbeknek való, 12 éves kortól ajánlott, és felnőtt társaságok is élvezni fogják.

Homályrév

Ez a játék 2020-ban debütált magyar nyelven, és hazánkban jelenleg a legnagyobb szabású, legszuperebb társas. A játékosok hat különböző, egyéni célokkal és küldetésekkel rendelkező kalandor bőrébe bújva, egymással összedolgozva kell, hogy túléljenek egy veszélyekkel teli világban. Konkrét játékidőt meghatározni nem lehet, egy-egy menet akár hónapokig is elhúzódhat, s az egyedi szcenáriókból áll majd össze egy nagy történet. Nagyon hasonlít a számítógépes játékok világához, de itt kézzelfogható figurákkal játszhatunk. Ez is idősebbeknek, 12 éves kortól, és csak igazán elhivatottaknak ajánlott.

Sosem késő elkezdeni

Az együttműködést fejlesztő játékok rendkívül hasznosak és nagyon sok dolgot tanulhat meg belőlük az ember. A legjobb, ha már egészen kis korban megismertetjük a gyerekeket ilyen típusú társasokkal, hogy megkönnyítsük számukra a nagyobb közösségekbe való beilleszkedést, például az iskolakezdést. Azonban a fent bemutatott játékok akár idősebb korú gyerekek esetén is jól jöhetnek. Az Escape Room például nagyszerű kelléke lehet egy osztályfőnöki órának. Megmutatja a csapatmunka hasznosságát és egy esetleges konfliktusnak is feloldója lehet a játék. De akár egy céges csapatépítőn is előkerülhet és segíthet együttműködésre ösztönözni az alkalmazottakat, ahogy a játékban, úgy a munkában. A kooperatív készség fejlesztésére sosincs késő, de minél hamarabb fordítunk rá energiát, annál hamarabb fog kamatozni mindennapi életünkben.

együttműködést fejlesztő játékok, kooperatív játékok, együttműködést fejlesztő társasok, együttműködést fejlesztő társasjátékok, kooperatív társasok, kooperatív társasjátékok, együttműködést fejlesztő játékok felnőtteknek, együttműködést toleranciát fejlesztő játékok, együttműködést fejlesztő játék

Tartalomhoz tartozó címkék: blog