Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

A mobilozás függővé tesz? Mit tegyek szülőként?

MobiltelefonA 21. század egyik legellentmondásosabb találmánya az okostelefon – hisz amennyire hasznos, annyit árt is. Számos kutatás zajlik jelenleg is e témában, melyek azt vizsgálják, a mobiltelefonok milyen hatással vannak az emberi kapcsolatokra. Ám nem kell ahhoz kutatás, hogy körülnézve vagy önmagunkra, családtagjainkra gondolva lássuk, mennyire sokszor kapjuk elő telefonunkat a zsebünkből, táskánkból, illetve mennyi időt töltünk napi szinte ennek az eszköznek a használatával.

Tényleg ekkora a probléma napjainkban? Tényleg könnyedén rabjaivá válhatunk ennek a pici eszköznek? És mit tegyek, hogy ne legyen telefonfüggő a gyermekem? Hogyan tartsuk meg az egyensúlyt? 

Élet az okostelefonok előtt

A mai gyerekek számára elképzelhetetlen, hogy volt élet a mobiltelefonok előtt is. Pedig bizony volt. Például Wikipédia helyett könyvtárba jártunk, ha utánajárást igényelt az iskolai számonkérés vagy házi feladat. Felírtuk a noteszünkbe vagy egy papírcetlire, ha valaki megadta a telefonszámát, vagy láttunk egy hirdetést az utcán hazafelé.

Ha filmet szerettünk volna nézni este, elmentünk egy videókölcsönzőbe – persze csak miután volt már televízió, videólejátszó. Youtube videók helyett rádión, kazettán, majd cd-n hallgattuk a zenéket, és aranyos ajándék volt egy válogatás cd vagy kazetta összeállítása szeretteinknek. Az információk eltaláltak hozzánk tévé, rádió vagy nyomtatott újság által.

Akkor nem volt ekkora igény MINDENre és AZONNAL. Megtanultunk türelmesen várni, hiszen nem állt minden információ minden pillanatban a rendelkezésünkre, vagy minden családtagunk két gombnyomásnyi „távolságra”.

Ma viszont ezek adottak, s az állandó elérhetőség nagyobb biztonságot feltételez, ha gyermekeinkről van szó. Minden gyorsabb és egyszerűbb, mobilokkal már a távolság és az időeltolódás sem akadály.

De ha az életünket megkönnyíti a telefon, akkor most jó vagy rossz a fejlett technológia?

Akkor most jó vagy rossz a mobiltelefon?

A mobiltelefonok napjainkban egyértelműen nem csupán telefonálásra és sms-írásra, azaz alapvető kapcsolattartásra használhatók. Az internet és az okostelefon kéz a kézben jár, és mikor a mobiltelefon hártányairól ejtünk szót, nem a szükségszerű elérhetőségre gondolunk.

Mobiltelefon gyerek kezében

A mobiltelefonokra letölthető applikációk, az internet adta közösségi oldalak és a napi 24 órában elérhető internet mind a 21. századunk alapvető elemei. Hatalmas pozitívum, hogy a mobiltelefon által állandóan kéznél lévő internet felgyorsította az információáramlást – ám ami igaz a pozitív információra, igaz a negatívra is. 

Sokan azt hiszik, ha nem elérhetők a nap 24 órájában, lemaradnak valami egyszeri és megismételhetetlen lehetőségről – és ez az az érzés, ami lassan függőséggé alakítja az egészséges mobilhasználatot.

Továbbá, a mobiltelefonokon használható (és fiatalok által előszeretettel használt) közösségi oldalak sok tinédzser önbizalomhiányának okozója. A kamaszok ugyanis gyakran társítják népszerűségüket és szeretettségüket ezen oldalakon elért kedveléseik számával, mely – valljuk be – nem ad korrekt képet senki számára.

Önmagába véve a készülékkel nincs probléma, hiszen valóban elegedhetetlen kellék a mai társadalmunk számára. A probléma abból származik, ha a függőjévé válunk, valamint olyan dolgokra használjuk a készüléket, amik negatívan hathatnak a közérzetünkre, önbecsülésünkre.

Mit tegyek szülőként?

Nem kell végletekben gondolkodni tehát, ha mobiltelefonról van szó. Napjaink életviteléhez elengethetetlen, hogy mobiltelefont használjunk, hiszen mind a munkánk, mind a magánéletünk során számos szituációban hasznos eszközként funkcionál.

Meg kell azonban találnunk az egyensúlyt aközött, hogy „a telefon engem szolgál, azaz értem van”, és aközött, hogy „a telefonom nélkül képtelen vagyok létezni”. Ha Te sem szeretnéd, hogy a gyermeked a mobiltelefonja rabjaként nőjön fel, nem árt tudatosan állást foglalnod ebben a kérdésben.

Neked, szülőként kell meghúznod a határokat ebben a témában, és következetesen figyelned erre. Azonban nem elég hangoztatással, a hitelesség kedvéért példamutatással kell fellépned a mobiltelefonokat illetően. Hisz ha te magad megszeged a saját szavad, hogyan várod el, hogy gyermeked tiszteljen és szót fogadjon Neked?

Hogyan tartsam meg az egyensúlyt?

Mivel minden gyerek, minden család egyedi, s minden szülő a maga módján neveli a gyermekeit, nincs jó vagy rossz módszer. Viszont az tény, hogy keresni kell egyfajta középutat, mielőtt gyermekünk teljesen rabjává válik a mobiltelefonjának.

Okostelefont használó lány

Íme néhány ötlet, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy kialakítsd a saját nézőpontod a témában. Csak olvasd a listát, és gondolkodj el azon, melyikkel értesz egyet, s melyikkel nem.

  • Vacsoránál nincs telefon, a vacsora a család közös étkezése, programja.
  • Nincs telefonozás lefekvés előtt. Este 10 óra után a telefonok a konyhapulton pihennek.
  • Nincs telefon a családi napokon, kirándulásokon, ünnepléseken.
  • Közlekedés közben a mobiltelefon balesetveszélyes. Se görkorizás, se biciklizés, se séta közben nem ajánlott, és szülőként a volánnál ülve se mutassunk rossz példát.
  • Nincs kifogyhatatlan keret. Ha már gyermekünk használ mobiltelefont, adjunk neki pénzbeni keretet rá.
  • Ha elveszett, megrongálódott vagy ellopták, nincs rögtön kárpótlás – pláne nem magasabb áron. Tanítsuk meg gyermekünknek a dolgok értékét.
  • Beszélgessünk a mobiltelefon használatának illemszabályairól is (például társaságban nem illik mobiltelefont nyomkodni, moziban, színházban le kell némítani, vagy például a tömegközlekedési és nyilvános helyeken való telefonálásról).

Végezetül pedig, tartsatok TUDATOS NAPot a családdal. Menjetek kirándulni, sétálni, szervezzetek közös aktív programokat, eregessetek sárkányt, görkorizzatok, focizzatok a szomszéd családdal, üljetek le társasjátékozni, kártyázni.

Csináljatok bármit, de TELEFON NÉLKÜL, és bizonyítsátok be, hogy igenis jól lehet szórakozni a mobil nyomkodása nélkül is. Erősítsétek azokat a készségeket, amik a mobiltelefon használatával torzulnak: a kifejezőkészséget, a kreativitást, a gyors problémamegoldó készséget, a szemtől szembeni kommunikációt. 

 

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között értesülhetsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja

Tartalomhoz tartozó címkék: blog