Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Tinédzserek a társasjátékok világában

Tinédzser lányA kamaszkor beköszöntével a gyermekek elkezdenek önállósodni, próbálnak rátalálni önmagukra. Az életükben háttérbe szorulni látszik a család, a társasági élet színterévé az iskola, a park vagy a kávézók válnak. Új emberekkel ismerkednek meg, baráti kapcsolatokat alakítanak ki, és ez mind hozzájárul személyiségük fejlődéséhez.

Emellett fontos tudni azt, hogy új tevékenységek után kutatnak, új dolgokban próbálják ki magukat, kedvükre való szabadidős elfoglaltságot szeretnének találni. Ilyenkor nagy segítséget jelent minden gyermek számára, hogy a kortársaik miben lelik örömüket, miben találják meg a kikapcsolódás lehetőségét. Ez lehet a sport, iskolai szakkör, ugyanakkor lehet olvasás, kézműveskedés, vagy akár a játék.

A tinédzserek és a kütyük

Tinédzserek és a játékokManapság a tinédzserek nagyon hamar találkoznak az internettel, okostelefonokkal és az ezek nyújtotta virtuális élményekkel. Természetesen itt a virtuális szón van a hangsúly. Hiszen a gyermek iskola után hazamegy, jó esetben tanul valamennyit, majd rögtön bele is merül a játékba. Mindezzel csupán annyi a probléma, hogy így megszűnik a kapcsolata a külvilággal, mert egyedül játszik. Kimarad az életéből a társaival, barátaival való kontaktus. Ez olyan következményekkel járhat, mint fejletlen szociális készségek, egy társaságba való beilleszkedés nehézsége, súlyosabb esetben tartós egyedüllét, tovább magány. Úgy, hogy a gyermek mindebből alig érzékel valamit, amíg az interneten vagy a telefonján játszik.

"Kütyük" nélkül

Éppen ezért fontos, hogy a gyermekek idősebb korukban, a kamaszkorban is együtt töltsék az idejüket, játsszanak, ahogyan az óvodásként vagy kisiskolásként tették. A társaságban eltöltött idő fejleszti mind a szociális, mind a kommunikációs készségeket, illetve megtanulhatják, hogyan dolgozzanak együtt, egymást segítve, nem csak önnön érdekeiket szem előtt tartva. 

Tinédzserek és a társasjátékok

Tinédzser lányA társasjátékok pedig éppen ezt a célt szolgálják, jótékony hatással vannak a gyermek fejlődésére, képességeinek megismerésére, társas kapcsolatainak kiépítésére. Értelemszerűen ezek a játékok is számos kategóriába sorolhatóak, többek között logikai, stratégiai, oktató és kreativitást fejlesztő társasjátékok közül lehet választani és mind különböző élményt nyújt a játékosok számára. A legegyszerűbb kártyajátékok is szintén tekinthetőek társasjátéknak és általában ezek a legpraktikusabbak, hiszen egy-két pakli kis helyen elfér, így az iskolába bármikor elvihetik a gyerekek. Minden bizonnyal a tanórák közötti szünetek vidám eltöltésének elengedhetetlen eszközévé válnak majd. Mindemellett a legtöbb társasjátéknak létezik utazó verziója is, amelyeket az iskolai, baráti kirándulások vagy családi nyaralások alkalmával könnyedén magukkal vihetnek. 
A teljes társasjáték kínálatod itt találod: https://www.jatekfarm.hu/tarsasjatekok-117

Az elmúlt években megjelentek olyan kezdeményezések is, hogy egyes kávézok arculatot váltva, kifejezetten társasjátékozásra rendezkedtek be, ezzel népszerűsítve a szórakozás kulturált és közösségi formáját. A legtöbb ilyen hely ráadásul igen nagy forgalomnak örvend, a látogatók arányát tekintve a fiatalok, főként a tinédzserek felé billen a mérleg.
Mindez pedig azt bizonyítja, hogy a társasjátékok igenis fel tudják venni a versenyt az online játékokkal szemben és mindig is egy nagyszerű időtöltés lesz a fiatal generációk számára.