Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Újra divat a roller

Lipócziné Ági

A roller az 1960-as években terjedt el széleskörűen a gyermekek körében. A roller forradalmi terméknek számított, mivel olcsó, stílusos és biztonságos közlekedési eszköznek számított.  Kovács Kati Rock and Roller címmel még énekelt is a népszerű közlekedési eszközről. A 60-as és 70-es évek gyermekei felnőttek és velük együtt cseperedtek a rollerek is.

Napjainkban a felnőtt rollerek mellett számos gyermekváltozat is létezik. A rollerezés pedig reneszánszát éli. A belváros zsúfoltságában a kicsi, összecsukható és gyors mozgásra képes roller a biciklihez és a segwayhez hasonlóan jó alternatívája a tömegközlekedésnek. Egyre több munkahelyen találni ma már rollertartót, amiben a munkavállalók az összehajtott rollerjüket tárolhatják. A roller a gyermekek számára nem csupán hasznos segítőtárs, de kiváló játék is egyben.

Járjatok rollerrel iskolába!

 

Rollerező gyermek

Ellentétben a nehezen elsajátítható és olykor sérülésveszélyes görkorcsolyával és gördeszkával, a roller igen biztonságos és könnyen kezelhető eszköz. Sokukat fékkel is felszerelik, de előfordulnak lámpával és biztonsági zárral szerelt rollerek is a piacon. Általában könnyű, de a környezetnek jól ellenálló anyagból készülnek, így jól bírják az esős időt és a párás meleget is. Ha messzebb laksz az iskolától vagy már nagyfiú, esetleg igazi vagány nagylány a gyermeked, mindenképp érdemes elgondolkodnod azon, hogy rollerrel közlekedjetek.

Összehajtható, praktikus és a kerékpárhoz olcsó eszközként a roller ideális a városi közlekedéshez, igaz csomagtartó nincs rajta. A fiatalabbak számára a létezik a rollernek háromkerekű, triciklivé, illetve egy beágyazható rúd révén kézikocsivá, esetleg futóbiciklivé alakítható változata is, amely ideális a kerékpározni tanulás első szakaszában, később pedig a kétkerekű változatnál stabilabb, önálló megállásra képes eszköz válik belőle, amellyel akár egy nehezebb bútordarabot is könnyen szállíthatunk.

A roller a médiában is hódít

Nyugat-Európában a roller nem csupán közlekedési eszköz, de extrém sportág is. Az ott Scooternek nevezett kétkerekű a gördeszkához hasonlóan akadálypályákon és félcsövekben is hódít. Mindez olyan népszerű, hogy a rollerezésről TV-műsorokat, videóblogokat és többezres látogatottságú versenyeket is rendeznek. Mivel ez a sport jóval biztonságosabb, de épp olyan technikás és látványos, mint a gördeszka, sok szülő inkább erre ösztönzi gyermekét.

Rollerrel nem éri baleset a gyermeked

Mivel a roller nem képes a kerékpár sebességére és nem köti a vezetőjét egy üléshez, nem kell félni attól, hogy a gyermekünk elesik vele. A drágább és fejlettebb rollerek mindegyike rendelkezik egy olyan fékkel, amely nem kopik és elég fordulékony ahhoz, hogy egy ütközést még akár a legutolsó pillanatban is elkerülhessen a vezetője. Mivel nem minősül járműnek, rollerrel nem szabad közutakon, illetve bicikliutakon közlekedni. Mindez garantálja, hogy a gyermek nem kerül ütközésveszélyes helyzetbe. Ha pedig a baj megtörténne, a sofőr testét elölről a kormány és a vasváz, hátulról pedig a hátsó kereket takaró fékezőlemez védi.

CityRoller a városi közlekedés barátainak

A roller és a kerékpár keresztezéséből egy igazán divatos, modern jármű született pár éve. A városi roller egy olyan jármű, amely általában 10 kiló körüli súlyú, az Őszi rollerező gyerekelső kereke pedig valamivel nagyobb. Ezek az eszközök akár 100 kiló felett is terhelhetőek, nagyon könnyen kormányozhatóak, fékberendezésük pedig inkább a kerékpárokéra emlékeztet, mint egy rollerére. A melegebb napokra palacktartóval, illetve egyes, az idősebbeknek szánt változataik levehető kosártartóval is fel vannak szerelve. Egy ilyen birtokában az embernek már érdemes meggondolnia, hogy kerékpárral vagy rollerrel kíván közlekedni, mivel a városi rollerek sokkal alkalmasabbak a gyors irányváltásra, mint a kerékpárok, továbbá nem minősülnek járműnek, így nem vonatkoznak rájuk a kerékpáros KRESZ szabályai sem. 

 

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között fogsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja