Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Pengeélen: PC játékok hatása

Pc játékok hatása kisgyermekekreMár megint a szobájában ül, a szennyes is ott van még a kanapén. A hétvégéje viszont megint tele van programmal. Folyamatosan új ismeretségeket köt, itthon pedig a hangját is alig hallani. Most akkor kezdjek el félni vagy csak rémeket látok? 
 

PC játékok hatásai #1

A fenti mondatok egy mai szülő fejében is elhangozhattak akár egy olyan gyermekkel kapcsolatban, aki már szinte szimbiózisban él együtt a számítógéppel, telefonnal, táblagéppel.  Próbáltam utána járni a dolognak, hogy vajon a mai szülőknek kell félniük, tartaniuk az online játékok hatása miatt.
Megállapítottam, hogy konkrétan sehol nem merik kijelenteni, hogy káros vagy nem káros. Pártatlan mindenki. Bármelyik állítás megállja a helyét a mai világban.

Tekintve, hogy a számítógép és a virtualitás az életünket teljesen betölti, már nem egy szokatlan jelenségnek számít. Tudjuk, hogy az internet teljesen megnyitotta nekünk a világot. Rengeteg inger érhet minket felnőtteket is az internet, online játékok miatt. Úgy gondolhatjuk, hogy mi ugyebár önállók és felnőttek vagyunk, akik saját lábukon élnek a mindennapokban. Tökéletesen be tudjuk osztani az időnket, tudjuk mik a kötelességeink és ezeket képesek vagyunk folyamatosan szem előtt tartani. Míg ellenkezőleg a gyerekeket folyamatosan figyelmeztetni kell az életben való fontossági sorrendekre. 
Való igaz, hogy a gyerekekre fokozottan kell ügylenünk, mert bár károsan vagy nem károsan, hatással vannak a PC játékok az életére, személyiségére.

Mikor érdemes szülőként közbe lépni, szabályokat létre hozni?

Igazából már az elején érdemes alapszabályokat lefektetni. Gyermekünkkel mindenképpen meg kell állapodni abban, hogy első sorban a kötelességeire kell koncentrálnia, amik nem csak az iskolához, hanem az otthonához is kötik. Nem csak a házifeladatok, de az ő számára kitűzött házi munkák is léteznek. Először is ezeket kell elvégeznie és csak aztán kikapcsolódni, játszani.
Régen a gyerekjátékok – persze nem haltak még ki J - kifulladtak a babákban, képes könyvekben, gyurmákban, katonákban, autókban. Ma már a pc játékok is képezhetik a gyerekjátékokat, mivel személyre szabottan nekik is készítenek.
Nem szabad elfelejteni, hogy szülőként mindenkinek joga van megválogatni, hogy a gyermeke mivel játszik. Érdemes ellenőrizni, hogy milyen oldalakat látogat, milyen alkalmazásokat használ és hogyan!
A káros hatások, amikkel már-már riogatják a szülőket nagyon sok mindentől függ. Maga a játék nem vonható felelősségre a gyermek viselkedése miatt. Bűnbaknak az én véleményem szerint nem szabad használni, de persze ezt mindenki maga dönti el.
Valóban előfordulhat, hogy a sok játékkal töltött idő formálhatja a gyermek viselkedését negatív irányba.
 

Megromolhatnak a tanulmányi eredményei, gyakrabban lesz frusztrált, agresszív, amiket akár „elvonási tünetként” kezelhetünk. Észre vehetjük, hogy esetleges internet kimaradáskor unatkozni kezd, idegessé, türelmetlenné válhat. Nem tudja magát lefoglalni az elektronikus kütyüjei nélkül.  Legjobb dolog ilyenkor, ha van otthon bármilyen kártyajáték, társasjáték.

Kártyajátékoka ITT társasjátékokat ITT találsz! Tanácstalanság esetén nyugodtan keress meg bennünket és segítünk a választásban 

PC játékok kütyük hatásai

 

Miért is jó, ha megismerkedik és aktívan használja a virtuális eszközöket? Kütyük hatásai!Egyre nagyobb teret hódít már nem csak a munkahelyeken, de az iskolákban, óvodákban a virtuális munka, virtuális oktatás. Gyermekünk számára nem lesz idegen ezen eszközök használata sem a tanulmányai, sem a munkája során. Nagyon könnyen fog tudni alkalmazkodni a különböző fejlesztésekhez és könnyebben el is sajátíthatja azok használatát.
Az online játékoknak köszönhetően nem feltétlenül csak rossz, számára veszélyes emberekkel ismerkedhet meg. Barátságokat is köthet, amik tartósak lehetnek. Később pedig akár az életben való társát is az internetnek köszönheti majd.
Megtalálhatja a hobbiját, kedvenc könyvét is kikeresheti vagy bármire rákereshet, ami csak érdekli és érdekelheti. Tanulmányaiban is sokat segíthet.

Zárásképpen úgy gondolom, hogy én sem jelenteném ki kategorikusan, hogy árthat e gyermeknek avagy sem, de úgy gondolom, hogy a kettő között vékony a határ és nem mindegy, hogy melyik oldalra a billen a gyermek.
 

Ajánló: Társasjátékok minden mennyiségben és minden korosztálynak: https://www.jatekfarm.hu/tarsasjatekok-117