Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Online fejlesztő játékok

A nyár elsősorban a szabadban eltöltött időről szól  és a játékra szolgál, de akkor sem kell unatkoznunk, hogyha az időjárás szól közbe, legyen szó esőről vagy éppen a rekkenő hőség miatt a lakásba vagyunk kényszerítve. Sőt, rengeteg olyan látást, gondolkodást, érzékelést, sok sok képességet fejlesztő játék van, amelyek épp otthon végezhetőek a legjobban.

A játék egy olyan eszköz, ami valamilyen szempontból fejleszti a gyerkőcöt. Manapság a legtöbb játékot célirányosan erre a célra tervezik és gyártják, de a játéknak szinte bármilyen tárgyat be lehet vonni. Ennek egyik példája, amikor a gyerekek valamely háztartási eszközt vagy tárgyat tesznek kifejezetten játékká és azt felhasználják a játék során. Napjainkban a hagyományos, kézzelfogható játékszerek mellé felsorakoztak az új, interaktív digitális szórakoztatás kellékei, mint a video- és számítógépes játékok.

A játék és a játékszerek fontosságát az adja, hogy ezen keresztül tanulnak a gyerekek az őket körülvevő világról, felfedezik saját identitásukat, fejlesztik a velük született készségeiket, megtanulják az ok-okozati viszonyokat, fejlesztik képzelőerejüket, felfedezik a másokhoz fűződő kapcsolatokat és azok kezelésének módját, általánosságban véve csupa olyan dolgot "gyakorolnak" általa, amelyekre felnőttként is szükségük lesz. A felnőttek is játszanak és használnak játékszereket, legyen az pl. csoportos tevékenység, amely a társadalmi kötelékek kialakítását és megerősítését szolgálja, vagy magányos játék, amely szolgálhat kikapcsolódást, fiatalkorban megtanult viselkedésminták felelevenítését, elméjük és testük fejlesztését.

A továbbiakban szeretnék néhány hasznos online fejlesztő játékot bemutatni, amelyek Vekerdy szavaival élve: "Nem csak játékos játékok” hanem fejleszti is a gyermekek képességeit.

1. Lumosity – Tornáztasd az agyad!

A Lumosity igazi agytorna, játékos kihívás. A játékok az alábbi képességeket: memóriát, térbeli gondolkodást, reakcióidőt, figyelmet, gondolkodást tesztelnek és fejlesztenek roppant szórakoztató módon. A „Basic” verzióban minden nap 3 játékot lehet játszani. A gyerekek végeztek el felmérést, hogy mennyire tartják szórakoztatónak. Az elején nem tartották olyan jó mókának, kipróbálták, értek el sikereket, de nem találtak benne elég motivációt, amíg egy anyuka be nem csatlakozott. „A győzzük le anyát!” már megfelelő kihívás volt számukra, nem mellesleg közös programmá is vált a játék, összekötötte a családot.

2. Flow Free – Keress megoldást a problémára!

A Flow Free (AppStore, Google Play) egy nagyon könnyű, egyszemélyes játék. Össze kell kötni az azonos színű pöttyöket a táblácskákon.. A nehézséget az okozza benne hogy a vonalak nem keresztezhetik egymást. A játék során szükséges a helyzetet felismerni, az analizálás, a koncentráció és a problémamegoldás egyúttal növeli a gyermekünk ezen képességeit is.. Nem szükséges miden pályát végigjátszani ahhoz, hogy a nehezebb feladatokhoz jussunk, így ugyanaz a játék több korosztálynak is szórakoztató. Más pályán, de nálunk játssza az 5, a 9 és a 41 éves is és kifejezetten mókás, amikor várakozás közben mindannyian ezt játsszuk.

3. Quick Brain Mathematics – Exercises for the brain – Matekra fel!

Quick Brain Mathematics – Exercises for the brain ingyenesen letölthető alkalmazás. A gyerekeknek elsősorban számolási gyakorlat, a felnőtteknek pedig agytorna. Az applikáció olyan feladatokat tartalmaz, amiben matematikai műveleteket kell elvégezni, szorzást, osztást, kivonást, sokat és eléggé gyorsan. Megtanít a számokkal való játékra, megszeretteti a matematikát. Ez a játék főleg a koncentráció képességet fejleszti.

Összefoglalásképpen azt láthatjuk, hogy számos olyan otthon is végezhető fejlesztő játékot találhatunk az interneten, amelyek fejlesztik gyermekünk gondolkodását, kreativitását, figyelemre tanít és számos hasznos tulajdonságot tudunk ezáltal a gyermekünkben kialakítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: fejlesztő játék