Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Mese, mese mátka, pillangós madárka - Mesélés az életünkben

„Egyszer volt, hol nem volt, volt. Túl az Óperenciás tengeren is túl, élt egyszer egy paraszt és a családja… „
Így kezdődött minden nyári este a nagymamánál. Minden este mesélt a parasztról és a családjáról, én pedig feszült figyelemmel hallgattam.

Napjainkban már a modern kor meséi vették át a főszerepet a gyermekeink életében. Számos mesefilm született már meg mindenféle tematikában, ami szinte a képernyőre ragasztja a kis gyermekeket. Ezzel együtt pedig nagyon sok mesés könyv is várja kis gazdáikat a boltok polcain, hogy velük hajtsák álomra a fejüket.

Persze sokkal egyszerűbb bekapcsolni a táblagépen, a telefonon vagy éppen a számítógépen az éppen aktuális kedvencet, de még mindig az olvasás a trendi. Hiszen a gyermek felolvasáskor nem minden esetben kap kép elemeket készen, ahogy a történet halad előre. Amikor hallja a felolvasott szöveget ő, saját maga képzeli el a szereplőket, a helyszínt és magukat a cselekményeket.

Természetesen minden gyermeknek gazdag a képzelet világa a maga módján, de érdemes az esti mese olvasást bevezetni esténként, hogy még több információ, még több elemmel gazdagodjon a képzelő ereje.
Már egészen pici korban érdemes a mese olvasást el kezdeni. Apró meséket szőni a színes, érdekes illusztrációs képekkel ellátott lapozó könyvekkel.  Később óvodás korban már megjelenhetnek az apró, rövid szövegek, de még mindig nagy, színes, érdekes képekkel.Nem az a fontos, hogy az adott szöveget fel tudjuk e olvasni, hanem maga a szöveg és a képek együttese mit hoz a gyermek számára.
Később pedig már jöhetnek a nagyobb szöveggel, kisebb képpel rendelkező könyvek. Vannak már kifejezetten iskoláskorú gyermekeknek készült apró regények, amelyeknek nem nagy terjedelmük.

A mese pszichológiájával érdemes foglalkozni nem csak pedagógusként, hanem szülőként is. Számos információt tudhatunk meg, hogy maga a mese illetve annak olvasása vagy éppen fejből mondása, milyen hatással is van a gyermekünk személyiség fejlődésére.
Fejből mesélni még nagyszerűbb élmény a gyermek számára. Ezt saját tapasztalatból állíthatom. Nagymamánk nagy mesemondó volt. Minden egyes szünidő ott töltött estéjén „parasztos” mesét mondott nekem és az unokahúgomnak. A menete nagyon egyszerű volt. Mondtunk egy általunk kiválasztott szót és nagymamánk a szó köré fonta a mesét. Mi meg tátott szájjal hallgattuk J Mai napig azt gondolom, hogy nagyon menő volt mama és az ő mesemondó tudása. Egy szóból csoda meséket varázsolt nekünk.

Miért jó mesét olvasni vagy mondani?


- esténként minőségi időt tölthetünk együtt
- közös program a szülő és gyermek/ gyermekei között
- fejlődik az érzelmi intelligencia, a beszéd, a gondolkodás
- megnyugtatja a gyermeket
- nagyobb betekintést nyerhet általa a gyermek a saját környezetére
- a fejből mesemondást, akár együtt a gyerekkel is kitalálhatjuk és együtt, egymásnak mondhatjuk el

Esetleg, ha magára a mesepszichológiára lennél kíváncsi, akkor ajánlom Kádár Annamária – Mesepszichológia című könyvét.


Ti szoktatok a gyerekeknek mesélni? Könyvből vagy fejből mesélsz?