Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Képzeletbeli barát – Barát vagy ellenség?

Anya, Panna is jöhet velünk a boltba?
A kérdés, amit a gyermekünk feltesz nekünk a bejárati ajtóban indulás előtt és Kérdésünkre, hogy ki az a Panna és hol van, a válasz az, hogy itt mellettem és rajtunk kívül senki nincs ott, az ijesztő lehet. Panna kitalált barát.

A kitalált barátok a 1960-s évekig negatív fogalomként léteztek, mind a szakemberek, mind a közemberek életében.  A mai világban pedig amolyan „elfogadott” jelenségként van jelen. Ma már azt vallják, hogy a kitalált pajtásoknak sok pozitív hozadéka is lehet a gyermek életében. Gyermekünk egy az életében létre jött krízis helyzetet is feldolgozhat általa.
Legtöbb esetben ugyanis valamiféle nagyobb változáskor kelhet életre. Elhalálozás, válás, elhanyagolás, testvér/ testvérek születése, egyke gyermekeknél a fokozott magány érzése miatt.
Válás vagy halálozás esetén az elvesztett személy is megjelenhet, egy kitalált személy képében, hogy így segítse a gyermek lelkét a gyász folyamatban.
Abban az estben, ha valóban egy trauma vagy nagy változás miatt lett új barátja a gyermekünknek, akkor érdemes a játékát illetve a folytatott párbeszédeket figyelemmel kísérnünk.  Szakemberek szerint ugyanis a gyermek ezek által a felszínre hozhatja rejtett gondolatait, vágyait, érzéseit. Így mi is bekapcsolódhatunk a lelki terhek feldolgozásába. Előtte pedig mindenek előtt nagyon fontos, hogy elfogadjuk a barátot. Elutasítani, tagadni létezését nem szabad, mert csemeténk akár ebben az esetben el is zárkózhat előlünk.  Nem a barátot kell gondként kezelni, hanem a helyzetet, ami által létrejött. Abban az esetben, ha csupán nem csak a gyermek gazdag fantáziájának köszönhetően van jelen.

Nem kell megijedni és elutasító magatartást tanúsítani, ha azt észleljük, hogy a gyermek a levegőbe beszél, mintha lenne ott valaki. Először talán érdemes lehet figyelni, majd óvatosan rákérdezni gyermekünknél. Óriási előny, ha a gyermek maga kezd el beszélni a pajtásáról vagy úgy érzi, be kell őt mutatnia nekünk.
A barát lehet emberilény, állat vagy akár egy tárgy is. Kora változó. Kinézete és személyiségi jegyei gyermekünk fantáziája által jön lére. Lehetnek szuper képességei, amihez a láthatatlansága is hozzátartozik. Rendelkezhet olyan személyiségi jegyekkel, amit a gyerek hiányol önmagában. Például bátorság, fizikai erőnlét, önbizalom, nagy tájékozottság a világról vagy megmeri tenni azon cselekvéseket, amik tiltva vannak a család életében. Fontos szülőként megtennünk, hogy nem engedjük a gyermeknek, hogy tettei után ne ő vállalja a következményeket, hanem mindent a barátra fog.
Esetleg, ha tájékozottak vagyunk a pajtásról, akkor akár pozitív irányba is használhatjuk tudásunkat. Bátoríthatjuk vele gyermekünket, amikor olyan helyzetbe kerül, hogy bátortalanná, bizonytalanná válik.

Képzeletbeli barát
Hogy meddig lesz része a gyermek életének, milyen hatással van ez a család élétre és mikor távozik?

Óvodás kor hajnalától kisiskolás korig is létezhet. Kis iskolás (6-7 év) korban ugyanis már a gyerekek meg tudják különböztetni valamennyire, hogy mi a fantázia és mi a valóság, tehát érzékelhetik már a köztük lévő különbséget.
Természetesen nem muszáj megvárni, amíg magától távozik. Szülőként, ha nagy bennünk az aggodalom, akkor nyugodtan kikérhetjük egy szakember véleményét bármikor. Vallják a szakemberek, hogy mivel a gyermek hozta létre ezt a kapcsolatot, akkor neki is kell megszüntetnie vagy egyedül, vagy akár segítséggel.
A család életére is kihathat, gyermekünk meghívhatja őt egy családi ebédre, kirándulásra vagy játszótér látogatásra.  Hagyjuk, hogy ő beszéljen róla, nem kell faggatni, mindenképpen beszélni róla.
Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy az új pajtás ne legyen hatással a gyermek személyes kapcsolataira.  Ne legyen rontó hatással a családi, meglévő baráti kapcsolatokra. Figyeljünk, hogy ne szigetelje el, ne zárja el a világtól! 

A képzeletbeli barátot ne vegyük se barátnak, se ellenségnek. Élethelyzettől függően kezeljük és figyeljük.
Elsőre ugyanis nem eldönthető, hogy barát vagy ellenség. Akárcsak egy természetes személyt, úgy a képzeletbeli játszótársat se ítéljük el elsőre.
Játékosan is feldolgozhatunk egy-egy traumát vagy magát a jelenséget, ehhez pedig léteznek különféle társasjátékok, amiknek érdemes utána nézni. 

 

Források:
https://pszichoforyou.hu/kepzeletbeli-barat/

http://coachszemle.hu/life/521-a-kepzeletbeli-barat-szerepe-a-gyermeki-fejlodesben

https://hvg.hu/plazs/20131220_Segitseg_kepzeletbeli_baratja_van_a_gyere