Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Kamaszkori dohányzás

Bihari Szilvia
„Érzem rajta a füstöt. Találtam nála öngyújtót és egy üres cigis dobozt. A pulóver zsebében dohány maradványok. Vajon mennyit szívhat? Kitől kapja? Mikor szokott rá? Rászokott egyáltalán?”
 
Sok kamasz szülő édesanyja, édesapja ismerhet magára a fent leírt sorokban. A kamaszkor hajnalán ugyanis bekövetkezik a felnőtté válás útjának megkezdése. Erősen számítanak az otthon látott minták, fontosabbak lesznek a baráti vélemények és természetesen az én keresése. Ki vagyok én?Milliószor hangzott már el, hogy a kamaszkori dohányzás lehet otthonról hozott szokás vagy éppen a baráti társaság hatása. Nem állítom, hogy ez mindenféleképpen így van, de befolyásolja még a megfelelési kényszer, a tiltott gyümölcs esete, a kíváncsiság.


Magam is dohányzom, tehát nem szeretnék prédikálni a vízről, miközben bort iszom. Csupán, mint tapasztalattal rendelkező egyén szeretnék írni a témában.
Én annak idején, hamvas tinédzserkoromban a társaság miatt szoktam rá. A barátnőim dohányoztak. Nem mondom, hogy nem álltam ellen, mert de csak hát engem is vonzott a kíváncsiság, meg úgy voltam vele, hogy egy száltól még nem halok meg. Itt szeretném elmondani, hogy az egy szálból később lehet napi egy doboz. 10 éve már, hogy a rabja vagyok, és bizony érzem, hogy ahogyan az idő telik úgy lesz egyre nehezebb nemet mondanom rá. Legszívesebben felpofoznám a 16 éves kori önmagam, hogy ne légy bolond, tedd le!  
Egy percig sem éreztem magam menőnek, sem pedig nagylánynak. Szívtam, mert jól esett, most pedig ugye bár már szívom, mert a függőség nagyon nagyúr.

Utána eredtem a témának, hogy mit is mesélnek a nagy emberek a dohányzásról amellett, hogy milyen mérgező anyagokat tartalmaz és, hogy milyen káros a tüdőre.  A kamaszkori dohányzás nagyban befolyásolja az iskolai eredményeket, mivel a nikotin és a többi mérgező anyag fáradékonyságot, dekoncentráltságot, erőtlenséget okoznak. Az pedig nyilvánvaló, hogy legyengíti az immunrendszert és sokkal fogékonyabbak lesznek betegségekre. A légúti megbetegedésekből pedig nehezen fognak tudni felgyógyulni, hiszen a tüdő károsodott, az immunrendszer pedig le van gyengülve.
Az érzékszervekre is nagyban hatással van a cigarettázás, mivel csökken a szaglás és az ízlelés.

Szülőként felmerül a kérdés, hogy mi a teendő, hogyan lehetne megelőzni illetve leszoktatni a gyereket a dohányzásról?
Rengeteg beszélgetést kell kezdeményezni a témában és hagyni, hogy a gyermek is elmondja a véleményét, illetve merje feltenni a kérdéseit. Ezekhez persze nem árt egy erős, őszinte szülő-gyermek kapcsolat.  Lehet és kell is tiltani a dohányzást. A beszélgetések alkalmával pedig megtaníthatjuk a gyermekünket arra, hogy van lehetősége arra, hogy nemet mondjon és képes is az elutasításra, ha úgy érzi, ő nem szeretne semmilyen káros szenvedéllyel élni.
A beszélgetések alkalmával nem csak a rákos megbetegedésekre hívhatjuk fel a figyelmét, hanem arra is, hogy meddőséget, impotenciát is okoz a hosszú ideje fennálló dohányzás.  Tehát az egész szervezetre kihat a cigarettában lévő káros anyagok hatása, nem csak egy bizonyos szervere vagy szervezet részre.

Végezetül pedig egy rövid levél és bízom benne, hogy eljut pár szülőn keresztül a dohányzó kamaszhoz:

 

Kedves dohányzó kamasz!

Jól esik rágyújtani igaz? Jól esik valahova tartozni, felnőttnek érezni magad? Elárulok egy titkot. Nem vagy felnőtt, még így is kiskorúnak számítasz, hogy ott lapul egy titkos adag a táskádban. Nem leszel több attól, hogy rágyújtasz. Tapasztalatból mondom. Most nem érdekel, hogy milyen hatásai vannak, hogy mik a következmények. Semmi gond! Választhatsz! 10 év múlva viszont nagyon is érdekelni fog! 10 év múlva a függőség karmai között leszel, ahogyan én is! Meg fog majd benned fogalmazódni a kérdés, hogy vajon képes vagy gyermeket szülni vagy éppen nemzeni. Meg fog benned fogalmazódni, hogy vajon a betegség, ami tartós, nem e a dohányzás miatt alakult ki. Baromi ijesztő és pocsék érzés lesz!
10 éve már, hogy kamaszként rágyújtottam az első szálamra. Természetesen engem is felvilágosítottak, hogy milyen káros és milyen drága. Nem érdekelt, ahogyan most jelenleg téged sem. Viszont most itt állok és a húszas éveim közepét taposom. Ott vagyok, hogy családalapítás, hogy még mindig köhögök, pedig már 2 hete, hogy elvileg meggyógyultam egy megfázásból. Bizony én is nézek a belső tükrömbe és már tudom, hogy miről beszéltek nekem annak idején a nagyok. Félek, hogy mi van, ha azt mondják, nem lehet gyermekem, félek, hogy mi van, ha szövődménye lesz a betegségemnek. Mindez azért, mert nem hagytam el akkor a cigit, amikor lehetőségem adódott rá!
Nem parancsolok rád, hogy tedd le, csak azt kérem, hogy olvasd el figyelmesen ezeket a sorokat és fontold meg, hogyan döntesz!