Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Iskolakezdési stressz jelei a gyerekeknél

iskolakezdés-stresszIskolakezdési stressz jelei a gyerekeknél. Az iskolakezdés nemcsak a szülő, de a gyerek számára is stresszes lehet olykor. Ennek fő oka az feltehetően, hogy a nyári megszokottságból egy másmilyen időbeosztáshoz kell a gyermeknek hozzászoknia. Az új tanárok ismeretlen személye, egyes esetekben a teljes iskolaváltás, a házi feladatoktól való előzetes félelem is hozzájárul a feszültség kialakulásához.

A gyerekek általában nem szavakkal fejezik ki, ha stresszesnek érzik magukat. Ehelyett fizikai jelek fordulnak elő náluk, ami lehet fej- vagy hasfájás, fáradtságérzet, általános rosszullét. A gyermek sokszor valójában nem érzi ezt a fájdalmat, vagy az nem hasi forrásból jön. Az iskolakezdés előtt álló gyerek ezzel jelezni próbál valamit a szülő felé, akinek feladata kinyomozni, hogy valós fájdalomról van-e szó, vagy a hasfájás a stressz megnyilatkozása. A felesleges görcsölést, szorongást csökkenthetjük azzal, ha a gyermeket már jó előre felkészítjük arra, ami várni fogja, de úgy, hogy ne érezze azt: mi magunk is kicsit tartunk a szeptembertől. A gyerekek alapvetően szívesen tanulnak, mert kíváncsiak a világ működésére.  Ezért inkább arról beszéljünk, ami pozitívum lehet az iskolában.

Iskolakezdési stressz jelei a gyerekeknél Vekerdy Tamás:

Vekerdy Tamás pszichológus, oktatáskutató szerint jó lenne, ha a szülők és az általános iskolák is tisztában lennének azzal, hogy az első osztályba nem kisiskolások, hanem óvodások mennek. „Már egy 1969-es antropológiai kutatás bebizonyította, hogy a gyerekek nem hat, hanem valamikor hat és nyolc éves koruk között lesznek iskolaérettek. Átmeneti állapotban vannak, így semmit sem szabad siettetni” – figyelmeztet a pszichológus.

Szerinte képtelen helyzet az, hogy az általános iskolák némelyike azt ígéri, már karácsonyra ír és olvas a gyerek. Ezzel az elvárással az esetek többségében sem az iskolások, sem a szülők nem tudnak megbirkózni. Ám ahelyett, hogy a szülő végképp kétségbe esne, a gyerek milyen gyenge képességű, Vekerdy Tamás azt javasolja, hogy legyen a felnőtt méltó partnere a gyereknek. „Fontos, hogy a kisdiák érezze, a szülő mindig mellette és mögötte áll, megvédi, hogy meglegyen az érzelmi biztonsága” – jegyezte meg az oktatáskutató. Épp ezért fontos – teszi hozzá a pszichológus – hogy a családból senki se szorongjon az iskolakezdés előtt és nem szabad megrettenni a gyengébb eredményektől sem. „Ha kell, nyugodtan maradjon otthon néhány napot a gyerek és a pótlással se nyaggassák a szülők” – ajánlja Vekerdy Tamás.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog