Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Játékbemutató - Holtak tele - Válaszúton

Holtak Tele azután játszódik, hogy csúnyán elvesztettetek egy kör Pandemicet. Tudjátok a világ legnépszerűbb együttműködős játékát, ahol 4 vírus ellen küzdötök. Nos, ezúttal a vírus nyert, ami pechetekre egy zombi vírus. Szóval tél van és az egykor csendes kisváros agyatlan hullák hörgés étől hangos. Itt a világ vége és túl kell élnetek, életben kell tartani az emberiség utolsó mentsvárat, a kolóniát. 

 

Ebben a félig-kooperatív játékban a zombiapokalipszis túlélőinek bőrébe bújhattok. Tíz különböző szcenáriót találtok a dobozban, mindegyikben más fő célt kell teljesítenetek, például: elbarikádozni magatokat a zombihordától, vagy megkísérelni megtalálni a gyógyírt a ragályra. 

Miért csak félig? Mert mindenki kap egy titkos célt és igazán csak akkor nyer, ha ezt is teljesíti (például „éhes” vagy és egy saját éléskamrát kell létrehoznod, a fő cél teljesítése mellet). Ha ez nem lenne elég, jó eséllyel az egyikőtök egy áruló, az ő feladata, hogy ne sikerüljön a közös cél, de a sajátja igen. Ez a dinamika zseniális. Sosem tudod, hogy a barátod a lelketlen áruló vagy csak egy önző dög és a titkos céljához gyűjtöget.   
 

Ez nem gyerekjáték. Bár a szabályok egyszerűek, dobunk egy pár 6 oldalú kockával a kör elején. Ezeket felhasználjuk zombik megölésére, felszerelések keresésére, barikádok építésére, vagy ki vihetjük a szemetet… Mégsem élhetünk egy szemétdombon világvége ide vagy oda. Minden fordulóban egy krízis  tovább nehezíti a sorsotokat: hóesés, útonállók… valami hasonló. 


Folyamatosan nehéz döntéseket kell meghoznotok és ezek most nem matematika problémák, amit könnyen vagy nehezebben, de ki tudtok számolni, itt morális döntéseket kell hozni. A válaszút kártyák a lelke ennek a sötét történeteket mesélő játéknak. Megmentem-e azt a bajba jutott embert kockáztatva, hogy megtámadnak az élőholtak és ráadásul még eggyel több éhes szájat kell majd etetnünk… vagy félre fordítod a fejed és nem teszel semmit. És ez még csak a jéghegy csúcsa. 


Engedélyétek meg, hogy bemutassam az univerzum leggonoszabb kockáját.Ha megöltök egy zombit vagy átmozogtok egyik helyszínről a másikra dobjatok vele, ha üres oldalt dobtok nem történik semmi. De megsebesülhettek, vagy ami a legrosszabb megharap egy élőhalott és akkor elkapod a fertőzést. A túlélő, azonnal meghal és a fertőzés továbbterjed. Az újonnan megfertőződött túlélőt irányító játékos dönthet, megöli ezt a túlélőt vagy dob a veszélykockával, ha üres oldalt dob leküzdi a fertőzést, ha nem… szerintem ki tudjátok találni… és a fertőzés megint csak tovább terjed.
 

A Holtak telében nagy szerep jut a szerencsének, de talán ettől lehet végtelenszer neki ülni. Sosem tudod milyen lapot találsz a keresésnél, vagy mikor rágják meg a túlélőd egy ártalmatlannak tűnő úton az iskola és a kórház között. 
 
Ha érdekesnek találtad a következő mozgóképalkotásokat: 28 nappal később, Holtak hajnala, Walking dead, akkor ez a társasjáték is biztosan megtalálja a helyét a polcodon. Néha úgy gondoltad, hogy Rick rossz döntést hozott? Itt a lehetőség, hogy jobban csináld.

Ha nem vonz a zombis vonal, akkor sincs minden veszve. Az emberi döntések, az hogy minden nagyon életszerű és visszafordíthatatlan, egy rossz lépés könnyen a túlélőd életébe kerülhet vagy akár az egész játékot is elveszthetitek. Nagyon izgalmassá teszi azt a történetet, amit a Holtak Tele: válaszúton mesél nektek.  


Nem szeretnél mélyen a barátaid szemébe nézni és póker arccal azt mondani: „nem tudok segíteni, nincs nálam egy gyógyszerlap sem”, pedig hármat is szorongatsz a kezedben és épp azon munkálkodsz, hogyan veszítse el a kolónia az utolsó morálpontját, hogy végre nyerhess árulóként…
Akkor ott van a teljesen kooperatív változat, amit 2 fővel is lehet játszani. Itt megbízhatsz mindenkiben, kivéve persze a veszélykockát, abban sose bízz meg… tapasztalatból beszélek. A lényeg semmit sem változik: a vérfagyasztó történetek, az emberi sorsok és a morális döntések izgalmas és kihívásokkal teli feladatot jelentenek.

 

Jó játékot!


 a kartokgyík

Tartalomhoz tartozó címkék: blog kartongyík