Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Háziállat a gyermeknek – Legyen, vagy ne legyen?

Látta a szomszédban a macskát. Szeretne egyet. Most az apját nyúzza éppen. Úgy gondolom, nagy falat lenne még neki egy macska. Legyen hörcsög? Aranyhal? Mi az, amiről tudna önállóan gondoskodni?

Kevés az olyan gyermek, akinél ne fordulna elő egyszer a gondolat, hogy ő is háziállatot szeretne. Az indíttatás nagyon könnyen jöhet. Egy iskolai kisállat szépségverseny, egy osztálytárs, akinek már szintén van háziállata vagy csak egyszerűen megihlette egy kisállat kereskedés kirakata.
Egy kisállat édes, érdekes játszótársa is lehet a gyermekünknek, viszont szülőként nagyon sok mindent figyelembe kell vegyünk, ha belevágunk a kisállat tartásba.

Mindegy milyen állatfajról beszélünk, ha belevágunk a kisállat tartásba otthonunkban, akkor előtte mindenképpen üljünk le egy beszélgetésre. Beszéljük át a fontosabb részleteket és tegyünk fel kérdéseket is gyermekünknek. Nem kell órákon át tartani és főleg nem egy huzamban kell levinni az egész beszélgetést, de fel kell ébresztenünk a gyermekünkben azt az érzést, hogy most ő lesz felelős egy másik élőlényért.
Mindenképpen tisztázzuk vele a legfontosabb dolgokat:

- ő lesz az állat gazdája és első sorban ő fog érte felelősséggel tartozni

 

- a felelősség nagy bizalmat is jelent, tehát, a szülők bíznak benne annyira, hogy el tud látni egy kis állatot

 

- az etetéséről, a friss vízről és a ketrec/terrárium/kalitka takarításáról neki kell gondoskodni, de természetesen, ha igényli, akkor kap segítséget is

 

- a kisállat tartás nem csak az alapvető feladatok ellátásából áll, hanem arról is szól, hogy időt töltsön vele. Ne csak egy sarokban lakó kis élőlény legyen!

 

- az állat is egy érző lény. Ő is lehet szomorú, boldog, feszült. Az együtt töltött idő sokat segíthet azon, hogy az állat komfortosan és otthonosan érezze magát, ezért fontos, hogy időt töltsön vele.

A háziállat tartás az egész család életét is képes megváltoztatni. Nekem is van benne bőven tapasztalatom, hiszen az első házi állatom egy papagáj volt, de volt hörcsögöm, sziámi harcos halam is. Mindegyik állatról én gondoskodtam, én töltöttem vele időt és velem is elbeszélgettek szüleim arról, hogy nem nekik lesz vásárolva az állat, hanem nekem.
A kutya és a macska tartás talán az, ami a legtöbb felelősséget és időt igényli. Egy kiskutya, kiscica családba kerülése előtt le kell tisztázni, hogy ki fogja sétáltatni vagy, ha éppen mindenki, akkor milyen beosztás szerint.
Nem szabad elérni, hogy az állat idővel gondot, terhet jelentsen a család számára.
Hogyha kiválasztjuk, hogy milyen állatot fogunk tartani, akkor akár az interneten, de a szakkönyvek segítségével is tájékozódhatunk a helyes tartásáról. Ezeket pedig együtt a gyermekkel is elolvashatjuk és tanulmányozhatjuk.  Érdemes a környéken közeli kereskedést nézni, hogy a szükséges kellékeket, eleségeket hol fogjuk tudni beszerezni illetve nem utolsó sorban pedig egy állatorvost is érdemes választani. Soha nem lehet tudni, hogy az állat mikor lesz beteg, de a kötelező oltások miatt is szükséges ez az információ.

Egy kis állat sok szeretetet és boldog pillanatokat hozhat az életünkbe. Az idő során pedig könnyen családtaggá tud válni, akit még a nyaralásra is elviszünk magunkkal.  J
Sokszor forognak körülötte is a gondolataink, hogy mivel tudnánk még boldogabbá és teljesebbé tenni az életét. Gyermekünk pedig felelősséget tanul általa és megtapasztalhatja akár a feltétel nélküli szeretet is, hogy milyen valakiről gondoskodni, hogy milyen érzés egy élőlényért felelősséggel tartozni.