Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

Gyerekekkel fesztiválra?

Ha nyár, akkor fesztivál. Ha fesztivál, akkor kikapcsolódás, amely kortól függetlenül bárkinek kellemes szórakozás lehet. De mit tehetünk,ha kis gyerekünk van és éppen nem érnek rá a nagyszülők vigyázni rájuk? Vigyük őket, egyáltalán jó hatással lesz a gyermekünkre? Vagy egy bizonyos életkori kötöttség van, ami alatt jobb távol tartani a gyermekünket a fesztiváloktól?

A nyári hónapok kétségtelenül a programokról, eseményekről szólnak. Persze a fesztiválokat nem lehet egy kalap alá venni, hiszen számos különféle fesztivál van manapság  a színházi fesztiváltól kezdve az utcazenei fesztiválon át a nagy, „összművészeti” és gigantikus zenei fesztiválokig széles a paletta. Ám a legnagyobb hatása a rendezvények körében egyértelműen a zenei fesztiváloknak van, a legkedveltebb kategóriába tartoznak.  A fellépők között a legismertebb hazai zenekarokon túl sok esetben neves, külföldi előadók nevei is megtalálhatóak, melyek még nagyobb volumenű eseményt sejtetnek, ami miatt a gyermekkel rendelkező szülők többsége is vágyik egy kis ilyen jellegű kikapcsolódásra.

Magyarországon a fesztiválok többségénél van egy alsó korhatár, amely alatt a csöppségek csak is szülői felügyelettel lehetnek jelen. Sosem jó, ha a gyermeket burokban neveljük, így aztán a fesztiváloktól sem kell távol tartani őket. „A nekik való, őket érdeklő programokra, koncertekre napközben bátran elvihetjük őket, de a fesztiválok este már valóban nem a kicsiknek valók.”-vallja a szakértő.

Egy másik szakértő Sződy Judit pszichológus a következőeket vallja erről a témáról: Vihetjük, számukra az fontos, hogy az anyukájuk, apukájuk mellettük legyen. Csecsemőt és 3-6 évest a legkönnyebb ilyen helyen „jól tartani”, a totyogókkal nem könnyű, hiszen már nem alszanak sokat, még nem értik jól, mi veszi őket körül. De ha a szülő kreatív és türelmes, minden megoldható. Nyilván a fesztiválozást a baba igényeihez kell igazítani, és olyan szállást találni, ahova nem hallatszik be nagyon hangosan a zene. Ha úgy döntünk, elvisszük őket, mindig legyen egy biztos, nyugis pont, a szállásunk, ismerősünk parasztháza, kényelmes sátor. Mindig legyen nálunk enni- és innivaló. Kicsiket hordozókendővel a legegyszerűbb „szállítani”, mert abban a baba maga dönti el, mennyi ingert enged be, figyel vagy elbújik. A kendős állapotban a baba önműködő alvás-ébrenlét tekintetben. A nagyobbaknak viszont biztosítani kell a nyugodt alvás lehetőségét délután. Az esti fesztiválcsúcspont idején a legjobb, ha olyasvalaki vigyáz rá, akit ismer és szeret, míg a szülei buliznak. Ha a gyerek alapvetően jól érzi magát, nem gondolom, hogy bármivel baja lehet. Az ő világában a sárkány, a boszorka, a táltos is valódi, ehhez képest egy punk bácsi smafu. Az viszont zavarhatja, ha betolakodnak az ő általa felállított határvonal mögé.  Bár a punk bácsik ritkábban kérnek puszit a vonakodó gyerektől, mint a szomszéd nénik, de azért van minimális esély rá.

Összességében tehát látjuk azt, hogy egyáltalán nem gond az, ha a kicsiket megismertetjük a fesztivál hangulattal, de természetesen csak mértékletesen. A fesztiválok szervezői manapság már kifejezetten gondolnak is a kisgyerekes szülőkre, hiszen a legnagyobb fesztiválokon szakképzett emberek figyelnek a gyerkőcökre, akik játszanak, beszélgetnek a gyermekekkel, programokat szerveznek a picurkák részére is, míg a szülők egy kicsit feltöltődnek a koncertek ideje alatt. A debreceni Campus fesztivál például, ami a Nagyerdő szívében található, teljes egészében gyerekbarát fesztivál, az elhelyezkedése miatt is nagyon jónak mondható, illetve közvetlenül a szomszédságában található az Állatkert és a Vidámpark, ami azért nagyon klassz, mert lehetőséget biztosít arra is, hogy a gyermekek meglátogathassák az állatkertet és a vidámparkot a fesztivál ideje alatt. Erre alapozva rendezik meg jövőre a várhatóan Campus Kid (vagy a sokkal bénább Campus Kópé) nevű minifesztivált, ami nagyjából annyit jelent, hogy a vidámpark csütörtöktől szombatig úgy látogatható a bérleteseknek és napijegyeseknek, hogy minden játékra fel lehet majd ülni, és ezért nem kell külön fizetni (jelenleg is érvényes a karszalag a vidámparkba, csak a korlátlan használat nem él), illetve több gyerekprogramot átköltöztetnek a szomszédba.

Az ország másik nagy fesztiválja a Sziget fesztivál, ahol a szervezők szintén számos gyerekeknek való programmal készülnek minden évben. Reggelenként például közös jóga, délutánonként, agyagozás a Kézműves Menedékben,Vándor Vurstli, Játszóház Projekt, valamint tűztánc és zsonglőr workshop várja a családosokat. A kisgyerekekkel érkezőknek biztosítanak a szervezők egy árnyékos és elkülönített Családi Kempinget játszóházzal, szundi övezettel, szoptató sarokkal, pelenkázóval, etetővel, illetve folyamatosan takarított tusolókkal és mellékhelyiségekkel, sőt, napi 24 órában több nyelven beszélő animátorok várják a kicsiket, ha a szülőknek koncertezni támad kedvük. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog