Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

5+1 élvezetes labdás játék

Kővári Éva

A labda a legegyszerűbb klasszikus játékok egyike, de a gyerekek figyelme elkalandozhat róla könnyedén. Az érdeklődés felkeltésére összegyűjtöttünk néhány labdás játékot, hogy különlegessé és izgalmassá tegye a labdázást. A szórakozás mellett rengeteg jótékony hatással is rendelkezik. Korosztálytól függetlenül ajánlott fejlesztő hatású játék. 

 

A labdás játékok fejlesztő hatása 

labdás játékok jó hatással vannak a szem-kéz és szem-láb koordinációra, fejlesztik a testi- és idegrendszeri funkciókat. 

Ezek mellett edzi a ritmusérzéket, az egyensúlyt, segíti a vizuális érzékelést, szabálytudatot az irányított figyelmet és végül,
de nem utolsó sorban erősíti a fizikai erőnlétet is.
 

Labdás játékok 

  • Labdazsonglőr 

A labdás játékok kisebb csoportját alkotják az egyedül játszható játékok. Ide tartozik például a labdazsonglőr. A játék lényege, hogy a labdát belejuttasson a tölcsérbe. A tölcsért egy kézbe fogjuk, ezután pedig a labdát meglendítjük, a tölcsért úgy kell helyezni, hogy a labda a tölcsérbe jusson. Remekül lefoglalja a gyerekeket és kihívással teli ügyességi játék. A mozgáskoordináció és türelem fejlesztésére kiváló labdajáték.  

  • Labdagyakorlatok 

Akár kitalálhatsz mozdulat sorozatokat, amiket egyedül, szülőkkel, testvérekkel vagy barátokkal is gyakorolhatsz. Próbáld meg, hogy feldobod a labdát és tapsolsz egyet, majd elkapod. Következőnél már kettőt tapsolj és igyekezz magasabbra dobni a labdát. Minden dobásnál növeld a tapsok számát, majd egy tetszőleges szám után csökkenjen a taps mennyisége. 

Másik feladatsor lehet: pattint, tapsol, elkap, feldob, tapsol, elkap. Ennek ismétlésével a sorrendiség tanulását segítjük.  

A labdavezetést felváltott kézzel történő gyakorlás egyszerre dolgoztatja mindkét agyféltekét, ami az értő olvasást segíti. Nehezítésként egy akadály pályán is lehet gyakorolni. Pár szék, könyv lehet a bója.  

  • Célbadobó 

Ügyességi mozgásfejlesztő labdás játék a célbadobó is. Akár egyedül, akár többen játszhatjátok, mindenképp nagyszerű szórakozás. Nem kell más hozzá, csak egy labda és néhány edény vagy vödör. Különböző nehézségűre készítsétek a pályát. Legyen nagyobb és kisebb átmérőjű lyuk is. Tegyetek közelebb és messzebb is. A dőlésszöggel is variálhatjátok.  Ha szeretnél saját céltáblát, akkor nézd meg a Gonge termékcsalád célbadobóját. 

  • Cicajáték 

Biztosan sokan ismeritek ezt a labdás Játékot, de a biztonság kedvéért ismertetem a szabályokat: Legalább három játékos kell hozzá, ketten egymással szemben, egy pedig közéjük áll, ő a cica. Ha többen játszátok, akkor a cica körül alkossatok kört. A cica feladata, hogy elkapja a labdát. Ha ez sikerül, akkor az új cica az lesz, aki dobását elkapta a régi cica. 

  • Ciki-caki labda 

A Ciki-caki labda ránézésre olyan, mint a többi társa, de a belsejében különleges titkot rejt.  Labdás játékok

labda súlyának eloszlása változik, ami különböző irányba viszi elnem lehet előre megjósolni merre pattan.

Az elkapást nehezíti, hogy levegőben ide-oda cikázik. 

Fejleszti a téri tájékozódást és a gömbérzékelést, a mozgások téri és időbeli érzékelésére
és 
pontosítására alkalmas. 

A ciki-caki labdát itt tekintheted meg.

  •  Változtass a labda méretén 

Szeretnél nem megszokott módon focizni vagy röplabdázni? Próbáld ki a Mega Bounce Labdával! Ez a 45 cm átmérőjű labda gondoskodik arról, hogy a hétköznapoktól eltérő módon, a megszokottaktól merőben más legyen a játék. 

Használjátok a kreativitásotokat! 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog