Oldalunkon is haszálunk cookie-kat a szolgáltatásaink biztosításához. Info.
Termékek Menü

12 érdekesség, amit talán nem is tudsz a húsvétról!

Húsvéti tojásokAzt bizonyára sokan tudjátok, hogy a húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, a négy napos ünnep során Jézus keresztre feszítéséről és harmadnapi feltámadásáról emlékezünk meg. A keresztények a díszes tojást az öröm, ünneplés, az új élet és feltámadás szimbólumaként tartják számon. Emellett a húsvét sokaknak jelenti a kölnifelhő, a locsolkodás, csokinyuszik, kiscsibék, hagyományok és népszokások ünnepét. De azt például tudtad, hogy a valaha volt legnagyobb csokitojást Olaszországban készítették? Vagy azt, hogy Ausztráliában nem a nyuszi a húsvét állata?

Vajon mindent tudtál a húsvétról, vagy tudunk még újat mondani?

Érdekes tények a húsvétról

 1. A valaha volt legnagyobb csokitojást Olaszországban készítették. A remekmű 10,39 méter magas volt 7200 kg volt, tehát magasabb, mint egy zsiráf, és nehezebb, mint egy elefánt.
 2. Húsvéti fa2012-ben London adott otthont a világ legnagyobb tojáskeresésének.
 3. Több, mint 90 millió húsvéti csokinyuszit gyártanak a világon évente.
 4. Az első csokitojást az Egyesült Királyságban készítették 1873-ban.

Húsvét a nagyvilágban

 1. A tojásadás hagyománya az egyiptomiakra, görögökre, perzsákra, gallokra és rómaiakra vezethető vissza, akik számára a tojás az élet szimbóluma volt.
 2. Angliában a profi táncosok húsvét vasárnap előadják a „Morris Dance”-et. Fehér nadrágban, díszes kalapban táncolnak, piros és zöld szalagok és csengők díszítik a ruhájukat, így próbálják elűzni telet.
 3. Franciaországban, Haux városában húsvét hétfőn a város főterén egy hatalmas omlettet készítenek, ami körülbelül 4500 tojásból készül és mintegy 1000 ember lakik jól vele.
 4. Hollandiában húsvét vasárnap különleges lakoma veszi kezdetét: bárányt, főtt, buggyantott vagy tükörtojást, paasstol-t (egyfajta kenyér mazsolával, dióval és marcipánnal töltve), füstölt halat és édességeket vagy csokinyuszit, csokitojást esznek a hagyományt követők.
 5. Egyes források szerint Németország tekinthető a húsvéti tradíciók (húsvéti nyuszi, húsvéti fa) bölcsőjének. Állítólag a Pennsylvaniába bevándorolt németek vitték ezt a hagyományt Amerikába.
 6. Húsvéti nyusziA gazdag kulturális örökséggel megáldott Lengyelországban a népszokások nagyon hasonlítanak a magyar hagyományokhoz. A fiúk húsvét hétfőn meglátogatják nő szomszédjaikat, és kölnivel vagy vízzel meglocsolják őket.
 7. Ausztráliában a húsvéti nyuszi vitatott téma a helyiek körében, mivel sok kárt okozott a növényekben. 1991-ben kampányt szerveztek, és azóta a nyuszi helyett a jelkép a húsvéti Bibly lett, ami egy veszélyeztetett őshonos erszényes az országban.
 8. Norvégiában a krimi- és detektívregények olvasása kedvelt húsvéti időtöltés, ilyenkor jelennek meg a legújabb könyvek is. A hagyománykutató professzorok szerint ez a fajta hagyomány Krisztus halálának erőszakos eredetére vezethető vissza.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk Minden Olvasónknak!
   

Van egy Facebook közösségünk, ahol szeretettel várunk: A Játékfarm Facebook oldalán mindig történik valami. Ha csatlakozol hozzánk, elsők között értesülhetsz az akcióinkról, az újdonságainkról, olvashatsz érdekes híreket, de akár beszélgethetsz is hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel. Örülnénk neked, szeretettel várunk. https://www.facebook.com/jatekfarm.hu/?fref=ts

 

Üdvözlettel, 
Ági

www.jatekfarm.hu
Gyermekálmok boltja

Tartalomhoz tartozó címkék: tavasz húsvét blog